Energo Team2007. november 27.

Az őszi ragadózóhalas horgászat egyik jól bevált válfaja, nem meglepő módon az egyik legnépszerűbb is, az élő halas mártogató horgászat. A célhal a süllő, kősüllő, de ritkábban csukák is rajtavesztenek az élő halon, ha ugyan el nem harapják a zsinórt a szákolás előtt.Az élőhalas mártogatás konzervatívnak számít a műcsalis horgászat mellett, ugyanakkor, a letett botos süllőzéssel összehasonlítva, nagyon is aktív foglalatosság. Ugyanúgy művelhetjük állóvízen, mint folyóinkon, a közös, hogy a legjobb helyek felkereséséhez általában szükség van egy jó csónakra.

Indulás ellenfényben

Ezúttal a Tiszára látogattunk el abban a reményben, hogy az idei őszön oly sokat kritizált, s a halat elég szűkmarkúan osztogató folyónk most jobbik arcát mutatja meg. Már hetek óta kisebb áradások akadályozzák meg, hogy a Tisza középső szakasza rendesen letisztuljon, ahogy valamit javul a helyzet, menetrendszerűen érkezik egy kisebb árhullám, vagy magán a Tiszán, vagy a víz zavarosságáért oly gyakran felelős Bodrogon, és a folyamatok újból visszafordulnak, ismét romlik az átlátszóság. Ebben a hullámzó rendszerben egy tisztuló állapotot kaptunk el, melyben az áttetszőség koránt sem volt tökéletes, de, ahogy a helyiek mondják, „süllőre már jó". Ők csak tudják, így bizakodva vágtunk neki a napnak.

A mártogatásban is helyet kaptak a fonott zsinórok

Hogy lesz hal, vagy nem, azt ugyan nem tudhattuk előre, azt viszont nagyon hamar megállapíthattuk, hogy nagyon sokan fognak egy próbát tenni, mert a közel sem tökéletes víz ellenére rengeteg csónakkal találkoztunk a vízen.

A partszéli törések mártogatására készültünk. Bár a víz hőfoka már kicsivel 5 fok alá jutott, még több hal van a széleken az akadóban, mint a benn, a meder mélyebb részein. Egy Banax SI 2000 DX orsót tettem fel a 3 méteres ET President 20-40 grammos botra. Először vékony fonott zsinórral (CarbonX) kezdtük a horgászatot. A zsinórválasztás, különösen a mártogatáshoz, talán idegennek tűnik elsőre, pedig a nyúlásmentes, igen erős zsinór tulajdonságait remekül kamatoztathatjuk ebben a műfajban is. Jelen esetben az opálos, közepes minőségű vízben biztosan nem látja meg a süllő a különbséget a fonott és a monofil zsinór között (egyébként kristálytiszta vízen sem kapunk kevesebb kapást fonottra). A fonott viszont több fronton is igen jó szolgálatot tesz. Először is, amikor elakad a horog, az esetek hatalmas részében simán kijön a felszerelés a fából, kőből, nem kell a szakadás miatt újra szerelni. Ha a horog kissé kihajlik, simán vissza lehet nyomni az eredeti alakjára, lényegesen nem fog gyengülni, ha viszont komolyabban deformálódik, jobb, ha lecseréljük. Ha elkészítünk otthon előre néhány előkét, a horogcsere minimális időt fog igénybe venni.


A megfelelő méretű horog kiválasztása nagyon fontos

Ha eljutunk a kapásig, akkor sem kell különösen ragozni a fonott előnyeit, a bevágás nagyon hatékony, s ha a süllő beljebb jut az akadóba, akkor is van esélyünk onnan kicibálni.

Jellemzően a legjobb helyek igen akadósak, s ha az erős felszerelés miatt nem is kell sokat szerelni, csalihallal azért bírni kell a horgászatot, hisz egy-egy beakadás után csak a legritkább esetben marad meg a csali a horgon. Az ilyen túrákra bizony a 30-40 darab kifogástalan minőségű horogravaló felvonultatása sem túlzás.


A kifogástalan minőségű és megfelelő méretű csalihal alapszükséglet

A horgászat maga nem túl bonyolult. A parttól kb. 15 méterre lesúlyozzuk a csónakot, és a part felé dobálva az élő hallal mártogatva, tapogatva, átvizsgáljuk a területet. Jó kézzel, némi tapasztalattal érezni lehet, ahogy a természetes lépcsőkön engedi az ember egyre mélyebbre a csalit. Minden komolyabb leesés után érdemes várni egy kicsit, mert a kapások jelentős része érkezik az ilyen kisebb-nagyobb törések alján. A klasszikus kapás esetén egy határozott ütést érzünk a feszesen tartott zsinóron, majd a ragadozó elindul a megszerzett zsákmánnyal. Általában a kapás intenzitásából már lehet sejteni, hogy inkább kisebb, vagy inkább nagyobb süllővel van dolgunk. Általában, írom, mert azért előfordul, hogy a testes süllő sem akar szaladni a zsinórral, máskor meg a combos köves rohan úgy, mint egy kapitális fogas. De nagy átlagban, ha a kapás elején szép, folyamatos húzásokat kapunk, joggal reménykedhetünk, hogy egy szebb süllő szorongatja a csalihalat.

Egy sokat tapasztalat kéz biztosan emeli be a halat

A bevágás idejének helyes meghatározása talán a legnehezebb az egészben. Vize, helye, alkalma válogatja, hogy mennyire eszik jól a süllő. Ha sorozatban azt tapasztaljuk, hogy egy átlagos nyeletési idő alatt is mélyre kerül a horog, próbáljunk meg hamarabb akasztani, hogy az esetleges kisebb, méreten aluli példányok ne nyeljék gyomorra a horgot. Hogy legyen esélyük életben maradni a visszaengedés után. Ha pedig az ellenkezője bizonyosodik be, hogy nagyon gyengén eszik a hal, és hosszabb időt kell a nyeletésre szánni, hát alkalmazkodjunk, és várjuk ki!


Klasszikus, orrban tűzött csalihal

Másik fontos tényező a hely fizikai sajátosságából adódik. Ha zeg-zugos, akadós a pálya, egy hosszabb nyeletés után a halunk úgy bebújhat a sűrűbe, hogy képtelenek leszünk hatékonyan bevágni, s kihúzni a halat a fák közül. Ekkor nyilván kockáztatnunk kell, inkább hamarabb akasztani.


A vízmélységnek és a sodrás erősségének megfelelően kell kiválasztani az ólom méretét!

Az utóbbi körülmények között a legnehezebb eldönteni, hogy mi módón tűzzük fel a csalit. Ha a klasszikusnak számító, orrlukas tűzés mellett döntünk, akkor számíthatunk a legtöbb elakadásra fában vagy kőben. Viszont ekkor a legbiztosabb a süllő megakasztása is. Ilyen horogállásnál vághatunk be a leghamarabb. A másik gyakran alkalmazott megoldás, hogy a csalihal száján bevezetjük a horgot, majd az orrlukán keresztül áthúzzuk kötésestül-mindenestül. Ezután finoman a hát bőrébe rejtjük a horog hegyét. Így akadunk el a fában a legkevésbé, viszont így fordulhat elő, hogy a bevágásunk nem lesz sikeres, mert a horog belefordul a csalihalba, és nem tudja megtartani a ragadozónkat. Egyébként ez utóbbi hiba nagy százalékban kiküszöbölhető a fonott zsinór használatával, amikor is a bevágásunk a semmit sem nyúló zsinór miatt igen hatékony, s a horog mindenképp kijön a csaliból.


A 20-40 grammos, 3 méteres President tökéletes erre a feladatra

A tiszai horgászatunk egyébként sikeresnek volt mondható, két szép süllőt is sikerült megfognunk. Aznap a szerencsésebbek közé tartoztunk, mert sokan maradtak értékelhető fogás nélkül. Most ismét egy újabb árhullám indult a Tisza felső részéről, így csak reménykedni lehet benne, hogy nem rontja el teljesen a vizet, vagy ha igen, akkor hamar lecseng, s várhatjuk ismét a tisztuló apadást.


Két ilyen süllővel már lehet készülni az ünnepekre!

Ha az időjárás ad még pár hetet a komoly fagyok előtt, hát próbálkozzunk meg az élő halas süllőhorgászattal, mert a Karácsonyra ennél finomabb csemegét nemigen tehetünk az asztalra!


Húsvéti tojások és ledobott rétegek meleg vízben

Húsvéti tojások és ledobott rétegek meleg vízben

2019-02-19 | Forrás: Ujszászi Dániel

A cím első olvasása során valószínűleg sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon hol is a turpisság a megfogalmazásban, így a tél derekán járva. Annyit már most, a bevezető gondolatok során elárulhatok, hogy a január-februári időszakban megszokottnak semmiképp sem nevezhető jelzők használatát két nem hétköznapi csali ihlette, melyekről bátran ki merem jelenteni, hogy forradalmian új lehetőségeket kínálnak bárki számára a methodos horgászatnál. A...


2019 – Az új generációs Benzár csalik éve!

2019 – Az új generációs Benzár csalik éve!

2019-02-14 | Forrás: Szabó Bence

A horgászok számára elérhető csalik már-már végtelennek tűnő kínálatának láttán joggal merül fel a kérdés, hogy mégis mi motiválja a folyamatos fejlesztéseket, miért kerülnek a piacra évről évre formabontó, korábban nem látott jellemzőkkel bíró termékek. A válasz roppant egyszerű: nemcsak mi, horgászok fejlődünk, hanem a halak is egyre rafináltabbá válnak így, ha szeretnénk őket becsapni, akkor bizony valami olyat kell nekik kínálnunk, ami új,...


Method feeder a Gyálai holt-Tiszán

Method feeder a Gyálai holt-Tiszán

2019-01-31 | Forrás: Frankó Zoltán

Szegedtől távolabb kevesen ismerik a Gyálai-holtágat. A Csongrád megyei horgászok többsége is előnyben részesíti a könnyebben megközelíthető vizeket, a holtág nagy része csak 2-3 kilométer földút leküzdésével érhető el. Nyáron por, télen sár. Természetesen ezek a legjobb részek a több szakaszból álló holtágon. Fehérpart-Szilvás, Görbe, Sárgás, Lisztes. Nem kis terület, 18,6 km hosszú, 160ha vízfelület. Nyugodtan mondhatjuk, természetes víz....


Így tárold csalijaid és felszerelésed!

Így tárold csalijaid és felszerelésed!

2019-01-28 | Forrás: Szabó Bence

Az élet minden területén, így a vízparton is igaz, hogy a rendszer, a rendezettség nagyon fontos kritériuma a sikeres horgászatnak. Különösen így van ez a versenyhorgászatban, ahol minden apró hiba vagy figyelmetlenség súlyos pontokba kerülhet. Nekünk, versenyhorgászoknak rendkívül fontos, hogy felszerelésünket mindig biztonságban tudjuk, valamint az is, hogy csalijaink a lehető legpraktikusabb módon legyenek tárolva és elhelyezve a tálcán. Aligha tévedek...


Módszerek között – A Préri válasza, 2. rész

Módszerek között – A Préri válasza, 2. rész

2019-01-16 | Forrás: Ujszászi Dániel

Írásom első részének kezdő mondatai során már megfogalmaztam a nagy kérdést arra vonatkozóan, hogy az adott napon milyen módszerrel, megközelítéssel lehet a leginkább hatékony módon túljárni az előttünk fekvő vízfelszín alatt megbúvó bajszos barátaink eszén. A method technikát érintő finomságokkal kapcsolatos tapasztalataim papírra vetése után a következőkben a Préri tavi, csontival történő horgászatom részleteit igyekszem pontosan bemutatni....


5 tipp a téli, nagyhalas horgászatokhoz

5 tipp a téli, nagyhalas horgászatokhoz

2019-01-14 | Forrás: Szabó Bence

5 tipp a téli, nagyhalas horgászatokhoz A tél beköszöntével a horgászok többsége szögre akasztja a botzsákot, hiszen a nulla fokhoz egyre inkább közelítő hőmérséklet, az erős, sokszor viharos erejű szél, illetve a gyakorta hulló, különböző halmazállapotú csapadék komoly visszatartó erő tud lenni. Vannak azonban olyan fanatikusok is, akik még ilyenkor sem restek ellátogatni kedvenc tavuk partjára, bízva egy-egy nagytestű ponty megfogásban, mindezt...