A Fókuszban a PVA termékek
Megjelent: 2017. február 20. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A Fókuszban a PVA termékek c. írásunkban már megfogalmaztuk a PVA-k előnyét, fokozott jelentőségét a modern pontyhorgászatban. Használatuk óriási segítséget jelent a partközeli és a távoli helyek meghorgászásánál egyaránt. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy segítségükkel az etetési technikák óriásit fejlődtek. S mint azt tudjuk, a pontosan és precízen megvalósított etetési, csali felkínálási stratégia jelenti napjaink pontyhorgászatának lényegét!

A konklúzió eddig megdönthetetlennek látszik, a PVA hálók és tasakok segítségével véghezvitt, partról történő etetésnél talán nincs is pontosabb! Természetesen - mint alternatíva - továbbra is jól működhet egy rakétás-bomb-os etetés ideális körülmények között, de a PVA-val véghezvitt teljesen más! Az oldódó zacskók segítségével lehetőség van arra, hogy a felcsalizott szereléket és a csalogatóanyagot egyszerre juttassuk be! Most a PVA-k általános ismertetésén túl nemcsak könnyen kivitelezhető, de nagyon eredményes csalizási-töltési módszert is bemutatunk!

Minden kéznél van, a szerelékünk elkészült, már csak PVA háló kell ahhoz, hogy azt a pár szem bojlit a horgunk közvetlen közelébe juttassuk Egy végtelenített, tehát perforációtól mentes csőanyagot is kínál a horgászoknak a Carp Expert! A natúr mellett ízesített változatok is kaphatóak

A dolog lényege tehát a PVA termékek alapanyagában rejlik. A polivinil-alkohol-ból, röviden PVA-ból a modern gyártási folyamatok eredményeképp nem csak sűrű szövésű hálót, hanem átlátszó tasakokat, zacskókat is képesek a gyártók előállítani a legkülönbözőbb méretben, formában és ízesítésben. A vízben gyorsan oldódó tasakokba rejtett ízletes falatokat lehetőségünk van tehát a horog közvetlen közelébe helyezni, így a meghorgászni kívánt helyen, csak és kizárólag a horgunknál fejti ki a csalogató hatást az a pluszként behelyezett bojli, pellet, vagy egyéb tradicionálisnak számító pontycsali!

A Carp Expert által kínált, négy méter hosszú folytonosított anyagból (Tunnel) a legkülönfélébb méretű etetőtasakokat szabhatjuk magunknak a horog mellé tűzendő, vagy a szerelékkel együtt felkínált etetőcsomagok elkészítésére. Nincs perforáció, nincs limit, a saját igényeink határozzák meg, hogy mennyit vágjunk le, és mekkora tasakot töltsünk meg a bejuttatni kívánt finomságokkal. A fantáziánknak semmi nem szab határt, a PVA a lehetőségek igazi tárházát biztosítja a kreatív horgásznak! Rendkívül fontos megjegyeznünk, hogy a páramentesített csomagolást mindig a lehető legjobban zárjuk vissza, ugyanis a csomagolás belsejébe jutó nedvesség tönkreteszi a PVA anyagát, feloldja, és azt használhatatlanná teszi.

Az ízesítések plusz ingerforrást jelentenek a halaknak: epres, ananászos, fokhagymás, és krill ízek, csak, hogy a legkeresettebbeket említsem Natúr PVA tasakok mellett az újdonság csábító erejével hatnak a nagytestű békés halakra a különféle ízváltozatok is

A CXP PVA Bag légmentesen zárható műanyag ampullái hét darab teljesen áttetsző tasakot tartalmaznak. Jó megoldás azoknak, akik nem szeretnek a vízparton méretre szabni, vágni, kötözni.

Óvja és védi a praktikus műanyag ampulla a nedvességre igen érzékenyen reagáló 7 darab PVA tasakot A vékony falú, áttetsző, lágy zacskókba rejtett pontycsemegék felkínálására talán nem is létezik diszkrétebb megoldás
A PVA alapú zsinór is vízhatlan csomagolást kapott. Kb. 0,35 mm vastagságú monofil zsinórra emlékeztet a 20 m hosszú PVA zsinór Hálókat és a tasakokat kötözhetjük le vele; fúró segítségével bojli fűzért is készíthetünk vele, amit a horgunkon, vagy mellé kötve juttathatunk be

A rendkívül erős, gyakorlatilag téphetetlen PVA zsinór senkit ne tévesszen meg, a vízben ugyanis kettő percen belül el fog oldódni. A csomózott rész felületén hosszabb oldódási folyamat figyelhető meg, így ezt mindig kalkuláljuk bele a szerlék elkészítésekor. Lehetőség szerint egyszerű, ne túl komplikált csomóval rögzítsünk, ne legyenek többszörös átfedések.

Vastag és erős, tömör szerkezete miatt lassabban oldódik, mint a tasakok és a hálók Jól nézne ki a mederfenéken a horog mellett ez a pár szem bojli? Nos, semmi akadálya!

A legvékonyabb PVA háló segítségével a 16mm-es, vagy a húszas bojlikat is gond nélkül feltűzhetjük a horgunk mellé a szerelékre! Figyelem, csak száraz kézzel dolgozzunk!

A szűk keresztmetszetű PVA hálóba töltsük bele a kívánt bojlimennyiséget, szépen egymás után, majd a háló megcsavarásával... ...tömörítsük és a másik végét is zárjuk le! A sűrű szövésű erős hálót stabilan fogja a vastag pontyhorog.

A pillekönnyű, gyorsan oldódó tasakok segítségével a legdiszkrétebb etetési módozatot valósíthatjuk meg. Itt a kis csomagok lezárásához jó hasznát vesszük a PVA zsinórnak!

Bevetésre készen a szerelékünk. Nézzük meg akváriumban, hogyan működik!
A vízbe éréstől számított második perc végére a PVA teljesen feloldódott

A PVA termékek oldódási idejét meghatározhatja a víz hőmérséklete, de a leghidegebb környezet sem tolja ki az oldódás teljes folyamatát kettő percnél tovább!

Nagyon sok specialista vélekedik úgy, hogy az állandó fejtörés, a pontyok és amurok aktuális ízlésének meg-, illetve eltalálása, a változó körülményekhez való alkalmazkodni tudás a mozgatórugója ennek a műfajnak. Nos, a PVA-k - mint ahogy említettük - nemhogy szűkítenék a lehetőségeinket, éppen ellenkezőleg, folyamatos jelleggel biztosítják a kreativitás, az alkotói kedv szabadságát és határtalanságát!

A PVA tasakok, hálók és zacskók gyors és hatékony töltésére már számos praktika létezik.

A süllyedő egész bojlik mellett… …pelleteket…

A töltéshez megfelelő eszközök után nem kell sokat kutatnunk. Az egyszerű és gyors töltéshez a minden háztartásban fellelhető PET palackból fabrikált tölcsér is tökéletes szolgálatot tesz.

…vagy akár felezett bojlikat juttahatunk be egy időben a szerelékkel! Figyeljünk, hogy a „tölcsér"-en a legnagyobb átmérőjű golyók is átcsússzanak

A pontyok előszeretettel szívogatják fel elsőként a mederfenéken nyugvó darabos csalit, hogy utána az ízét megismerve és megkedvelve magukhoz vegyék a komolyabb falatokat is (egész bojlik!)

Először helyezzük a felcsalizott szerelékünket a PVA zsák aljára, majd utána a tölcsérünk segítségével töltsük meg válogatott finomságokkal! 100 grammot képviselő fix bojlis szerelék közepes hosszúságú horog-, és hajszálelőkével. A PVA zacskóban a felcsalizott horgot plusz etető csalikkal tudjuk bejuttatni nagy távolságra is!

A tuningolási lehetőségeknek azonban itt nincs vége, sőt, a java csak most kezdődik igazán. A sokak által kedvelt és régóta eredményesen használt Benzar Mix Fluo Booster távcsalija PVA barát jellegéből adódóan nyújt remek lehetőséget az ízek további bolondítására. A Flou Boosterrel bepermetezett csalik nem oldják fel idő előtt a PVA-t!

A bojli belsejében elraktározott íz és illatanyagok felszabadulnak, így extra csalogató hatást biztosítanak Nagy segítségünkre lesz elképzelésünk megvalósításában a megfelelő méretre szabott PVA zsák

Intenzív aromája a vízoszlop teljes magasságában fejti ki csalogató hatását, melyet elképesztő felhőképző tulajdonság jellemez, így mágnesként vonzza az etetésre a halakat!

… A jól tömörített PVA-s csomag jól és pontosan dobható, ráadásul a csalogatóanyagok egytől egyig a horgunk mellett fejtik ki a hatásukat! Figyelem, ha a szerelék feneket ért, kb. kettő perc múlva húzzuk magunk felé egy kicsit az ólmon, hogy a horogelőke kiegyenesedjen! Fluo Booster, mint a csali tunningolásának alternatívája, vízbe érkezésekor zöld fluo felhőt képez! Az intenzív aroma a vízoszlop teljes magasságában fejti ki csalogató hatását, melyet elképesztő felhőképző tulajdonsága a többszörösére növel!

A Fluo Booster elmaradhatatlan hatása

Bátran bíztatok mindenkit a PVA hálók és tasakok használatára, éljetek a modern etetési praktikák lehetőségeivel!

Forrás: Halmos Mihály

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...

Nőtincsi verseny
Megjelent: 2024. március 20. | Forrás: Nieto Ramon | Írások

A csapat idén is részt vesz a Nőtincsen megrendezésre kerülő harcsafogó versenyen. Ebben a cikkben bemutatom a 2023-as versenyünket és tapasztalatainkat. Kezdő harcsásoknak pedig egy kis iránymutatást és felkészülési javaslatokat egy harcsás versenyre. A tóról néhány érdekesség: Nógrád megyében található ez a gyöngyszem. Ezt a körülbelül ötven hektáros tavat a Lókos-patak felduzzasztásával hozták létre 2000-ben. Alapvetően a tó árvízvédelmi...

Hideg vízi pontyok rakóssal
Megjelent: 2024. március 16. | Forrás: Csala Viktor | Írások

Az első, erős napsugarak megjelenésével a horgászok zöme óvatosan ugyan, de megjelenik a vízparton. Ebben az időszakban, amikor még a vízhőfoka nem éri el az 5 celsius fokot, nehéz kapásra bírni a halakat. Kiemelt fontosságú az átgondolt tudatos horgászat. Alig vártam, hogy kijussak a vízpartra és horogra csaljam a holtág pontyait. Szeretem a tél végi és tavasz eleji horgászatokat, sokat lehet taktikázni, talán ilyenkor tud a legtöbbet fejlődni az ember....

Kényelemhez elengedhetetlen
Megjelent: 2024. március 09. | Forrás: Csala Viktor | Írások

     Sokunknak megvan az az emlék, amikor csak felpattantunk a biciklire és irányba vettünk egy számunkra kedves kis vízterületet egy maroknyi horgász felszereléssel, amit bele raktunk egy vödörbe. Sok mindenre volt jó az a kis tároló alkalmatosság. Etető anyagot kevertünk benne és valljuk be elfért benne minden és amikor rá került a tető az volt a mi kis székünk is. A kényelemtől messze állt, de megtette egy kis időre ám, de kellemes volt róla felállni is...

Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel | Írások

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Eső és napsütés = Szivárványos napok
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Szebenyi Péter | Írások

Március közepét írva örömmel vettem fel a telefont, amikor a Zabos Géza Horgász Egyesület Halászati és Horgászati Ellenőrének, Márton Károlynak a nevét írta ki csörgéskor a készülék, hisz bíztam benne: megérkeztek a pisztrángok. Minden évben egyszer-kétszer a téli és a tavaszi hónapokban pisztráng telepítést hajt végre a Zabos Géza HE a Nagycsécsi tóba. Ezen agresszíven táplálkozó és többféle módszerrel is jól fogható ragadozókról...