Pintér Péter2011. december 26.

Ősz van. Annak is majdnem a vége. Itt az igazi pergető szezon. Az idén azonban valami megváltozott. Nem tudom miért, de az eddig sikeres műcsalik, nem működtek. A sokadik betli után, úgy éreztem, hogy át kell gondolnom stratégiámat. Élő hallal ugyan fogdosták a csukákat, a kedvenc patakomon, de pergetés nem volt eredményes. Vátoztatni kell! De mit? Hosszas töprengés, és olvasgatás után egy érdekes lépésre szántam el magam. Sokat olvastam a Drop Shot módszerről, de a hozzávalók beszerzése nehézkesnek bizonyult. Így hát aztán elkezdtem összeállítani az én saját tervezésű Drop Shot szerkómat. Lássuk, hogyan sikerült.


Az ET. pergető táskában minden szükséges dolog elfér


Hiába a sok rendszerezett műcsali,
a hagyományos dolgok nem működtek


A Drop Shot módszerhez létezik külön horgászbot is, de én már nem akartam a kisebb teherautónyi botom mellé még egyet, így a meglévőket vettem sorba. Megakadt a szemem a Perch Blade 240-es változatán. Mivel a patakra nem kell nagy ólom, és csalik méretét is csökkenteni akartam, ezért úgy éreztem tökéletes választás lesz. Érzékeny spiccével könnyedén tudom ugráltatni az apró gumikat, de a gerince olyan erős, hogy akár egy komolyabb csuka sem ellenfél neki. A 240-es hossz is pont megfelelő, és ha úgy gondolom, Drop Shot szerkó helyett akár egy könnyű fejjel szerelt apró gumit is el tudok vele dobni. Miután bot megvolt, már csak szereléket kellett gyártanom. De hogyan? A horog, amit kiválasztottam, egy egyszerű kisméretű süllőző horog volt. Ezt kétféleképpen is felszerelhettem a zsinórra. Az első verzió szerint Palomar csomóval megkötöm, úgy, hogy a megmaradó zsinórrészre kerüljön az ólom. A másik egy kevésbé ismert verzió, amikor a horog egy rövidke előke végén van. Ezt módszert kimondottan folyóvízre szokták ajánlani. Mivel csukára is számítottam ezt a második verziót csináltam meg úgy, hogy a kis előke harapásálló, köthető drótelőke volt. A módszerhez szükség van egy speciális ólomra is, ami nekem nem volt. Hogyan tudnám helyettesíteni? A dolog lényege, hogy az ólom nem fixen rögzül a zsinór végén, hanem a helyzete változtatható a horoghoz képest. Rövid gondolkodás után megvolt megoldás. Volt otthon egy csúszó ólom készletem, amiben különböző súlyú műanyag betétes ólmok voltak. Egy megfelelőnek tűnő, 8 grammos került zsinórra. A zsinór végére kötöttem egy csomót, nehogy teljesen le tudjon csúszni, és az ólmot egy kombinált fogó segítségével annyira összenyomtam, hogy még szorosan kézzel lehessen a helyzetét változtatni a zsinóromon. Mivel igazi Drop Shot gumim nem volt, aprócska Mann’s twister került a horogra. Minden készen volt, mehettem horgászni.


Itt simul egymásba a két víz


Az első próba aztán meghozta az első halakat is. A kedvenc patakom torkolati részén dobálgattam. Itt egyesül a hasonló méretű Nádor csatornával. Talán a másodikat dobhattam, amikor rövid sorozást éreztem a boton. Bevágtam, meg is akadt, csak éppen egy olyan hal, amire nem igazán számítottam. Tenyeres kárász kívánta meg a twisterem. Miután kicsodálkoztam magam, és elengedtem, újfent elkezdtem szűrni a vizet. Pár dobással később, egy erőszakosabb kapásnak vághattam be. Szép sügér volt a tettes. Innen aztán nem jött több hal. Dobálgattam mindenfelé, de hiába. Kicsivel feljebb aztán egy hagyományos módon szerelt apró twisterre egy kisebb csuka ugyan beköszönt, de éreztem, hogy ez így még nem az igazi.


Ki látott még ilyet? Kárász pergetve!


Gyönyörű sügér

Csuka az apró Hard Nose gumira


Otthon aztán tovább törtem a fejem. Első lépésként beszereztem pár igazi Drop Shot gumit. Szerettem volna az előke nélküli normál verziót elkészíteni, de nem tudtam, hogyan tegyem harapásállóvá az egész szerelékemet. Aztán eszembe jutott. Mi lenne, ha az egészet megkötném Pike Wire köthető drótelőkére? A sügérhez használt 6kg-os verzió jónak tűnt a feladatra.

Másnap a hajnal már a patak partján talált. Igazi ködös hideg reggelünk volt. Kissé dideregve toltam össze a pálca két részét. Elsőre csak magammal szembe a túlpart elé ejtettem be a szerelékemet. Kettőt, vagy talán hármat emelhettem rajta, amikor apró kopp, majd egy megtolós kapás. Bevágtam, és már hajlott is karikába az érzékeny Perch Blade pálcika a kezemben. Nem akartam elhinni! Első dobásra hal! A hideg víz ellenére igen jó erőben volt. Mindent megtett a szabadulásért, de hiába. Pillanatok múlva már a merítőben volt. Gyorsan lefényképeztem, megmértem, és már csúsztattam is vissza a vízbe. Egészséges 46cm-es példány volt. Gyorsan dobtam is a következőt, most kicsivel lejjebb. Újabb kapás, ami viszont sajnos nem akadt meg jól. Lelkesen dobáltam tovább. Talán egy negyedórányi eredménytelenség után, ismét a szokásos kis kopp, és a megtolás. A bevágásra jókora kirohanással válaszolt az ellenfelem. Még kétszer eljátszotta ugyanezt, mire sikerült magam elé terelgetnem. Toltam is alá gyorsan a merítőt. Megvan! 47cm, nagyobb, mint az első. Horogszabadítás, fotó, és irány vissza a vízbe.


A hajnal ajándéka

Hibátlan szépség


Ködös volt a reggel


Dobtam még párat, de innen már nem jött több csuka így pár méterrel feljebb vonultam. Itt viszont nem bírtam kapásig jutni. Vissza a kezdő helyre, hátha megnyugodtak a kedélyek. Talán az ötödik dobásra újabb kapás, újabb csuka. 42 cm. Kisebb volt, mint az előző kettő, de pont olyan szép. Több érdeklődő nem volt, így most jóval feljebb vonultam. Itt szemben egy kisebb nádfal elé kellett beejtenem a szerelékem. Rögtön első dobásra kapást rontottam, majd ugyanitt, ugyanúgy még kettőt. Nem is erőltettem a dolgot dobtam lejjebb. Ahogy terelgettem magam felé a gumit, apró kopp. Kicsit kivártam, és már éreztem is, hogy sorozza gumimat valami. Bevágtam. Meg is akadt. Nem túl nagy, de csuka, 38cm. Egy fotót azért ő is megérdemelt, aztán úszhatott is tovább a kishalakat zaklatni. Több kapás itt nem volt, így még feljebb mentem. Szemben két fa is bele van dőlve a vízbe. Jól nézett ki, ezért jól körbe is dobáltam az ágakat. Már majdnem feladtam, amikor az egyik dobásnál a szinte egy helyben ugráltatott csalimra valami keményen odavágott. Újabb csuka volt a horgomon. A vízbedőlt fa ágait célozta meg, de sikeresen elkormányoztam a veszélyes zónából. A sodrásban aztán már viszonylag hamar kifáradt. A parton mértem 42cm. Jó mélyre nyelte a horgomat, de egy óvatos műtét után komolyabb sérülés nélkül tudtam szabadon engedni.


Jöttek a szebbnél szebb csukák

Éppenhogy meglett…


Az én szerelékem

Újabb gyönyörűség


A kis csuka is csuka

Ez is szép


Ismét feljebb költöztem. Itt szemben nádfal, alatta kiszélesedik a patak. Nyáron több csukát is fogtam innen. Most azonban elég süketnek látszott a víz. Szinte centiről centire fésültem át medret a Drop Shot szerelékemmel. A sokadik dobásra kapás. Nem akad meg. Ugyanazon a helyen még vagy ötször végigemelgettem a gumit, mire egy bágyadt kopp, majd határozottam megtolta valami a csalimat. Bevágtam, és meg is akadt. Ismét csuka volt horgomon. Nem volt egy óriás, de azért csuka. A parton mértem, pontosan 40cm. Kegyetlenül benyelte horgomat, de szerencsére ő is megúszta a műtétet. Nézem az órámat 10:30. El is fogyott a horgászidőm, így aztán be is fejeztem. Aznap rajtam kívül vagy öten horgásztak csukára. Az én csukáimon kívül egyetlen fogást láttam, azt is élő hallal fogták. Végre sikerült egy igazán jót horgásznom.


Na hol a gumi

Az utolsó hely


Az utolsó hal


Számomra ez a sikeres nap bebizonyította, hogyha valami nem működik, nem kell kétségbe esni. Le kell ülni kicsit gondolkodni, és valamin változtatni a megszokotthoz képest. Előbb vagy utóbb meg lesz a megoldás. Az általam kiválasztott 240-es Perch Blade pálcika, tökéletesen alkalmas a Drop Shot módszerhez. Érzékeny spiccével akár helyben is tudom ugráltatni a különféle gumicsodákat, de határozott gerince van a bevágásokhoz, és a fárasztáshoz is. Én ezen a napon a reggeli fagy miatt a monofil főzsinór mellett döntöttem, de ha nincs fagy ajánlatos vékony, jól látható fonott zsinórt használni. Ilyen pl az ET: Power Braid teflon sárga változata. Ha nincs éppen otthon speciális Drop Shot ólmunk, akkor sem kell kétségbe esni. Egy hagyományos műanyag betétes csúszó ólom némi kreativitással állítható helyzetű Drop Shot ólommá varázsolható. Aki teheti, próbálja ki ezt a ma még alig ismert módszert. Bizonyos helyzetekben, megdöbbentően eredményes.


Érdemes új dolgokat tanulni

Pontyok vonzásában

Pontyok vonzásában

2018-11-12 | Forrás: Halmos Mihály

Nem telt unalmasan a nyár horgászat szempontjából, de a szeptemberi és az októberi pontyfogásaim messze túlszárnyalták a tavasztól jegyzett adatokat. Az őszi nagy számok jellemzően a rövid, de sűrű pecáknak volt köszönhető, úgy, és annyit forgott a kezemben method jellegű rövid feederbot, mint talán azelőtt soha. A sok jó új bot között is volt egy régi, ami minden tekintetben a legmegfelelőbbnek bizonyult változatos távokra etetni éppúgy nagy...


Gondolatok az új Wizard jigekről

Gondolatok az új Wizard jigekről

2018-11-12 | Forrás: Halmos Mihály

Egyetlen ólomfejjel ellátott horog, egyetlen apró jig, mégis jól látható, érezhető és kézzel tapintható a pergető módszer talán legegyszerűbb elemének tekinthető kiegészítőjén is az elmúlt évek megállíthatatlan fejlődése. Akik nyomon követik a Wizard család kínálatának bővülését, fejlesztését, azoknak nem meglepő a minőségre vonatkozó kényes figyelem, legyen az bot, orsó, zsinór, vagy éppenséggel a legváltozatosabb rablós előkék...


Ha fonott zsinór, akkor Wizard Braid!

Ha fonott zsinór, akkor Wizard Braid!

2018-11-12 | Forrás: Halmos Mihály

A fonott zsinórok előnyeiről a legtöbb horgász nagyon pontos ismeretekkel rendelkezik, mégis nem árt néha ismételni, szót ejteni arról, hogy miben más, egyedi és pótolhatatlan egy-egy horgászmódszerhez a jó fonott a hagyományos monofilhoz képest. Az biztos, hogy aki egyszer használta, az többet nem mondd le róla, tudását, a vele járó előnyök egész sorát a saját javára fordítja. Wizard Braid zsinórok négyféle színben, megbízható...


Dupla, vagy semmi

Dupla, vagy semmi

2018-11-06 | Forrás: Energo Team

Feeder bottal nagytestű pontyokra, avagy a Maconkai Víztározó messze földön híres halai és egy sor nagyhalas praktika Szabó Bencétől. A felszerelésekről, a taktikáról, a végszerelékről és az eredményes csalogatóanyagokról egyaránt szó esik ebben a nem hétköznapi filmben, amely jó példája annak, hogy ha minden részlet a helyén van, akkor micsoda élményekben lehet részünk mindössze néhány óra alatt is! Tartson most is velünk, a premier...


Wizard fortélyok őszre

Wizard fortélyok őszre

2018-10-30 | Forrás: Halmos Mihály

Hogy a Wizard háza táján egy percig sem állt meg év közben az élet, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a pergető szezon kezdetére óramű pontossággal érkezett meg a legújabb fejlesztésű pergető bot néhány nagyon különleges plasztikcsali kíséretében. Nem volt hát kérdés, az októberi napsütés már az ET. Wizard Samurai Spinnel a kézben fogadott csónakos és parti pergető portyáimon egyaránt. A Samurai a legnagyobb méretsorral rendelkezik a...


Az Adige rádiós jelzőszett

Az Adige rádiós jelzőszett

2018-10-09 | Forrás: Halmos Mihály

Az idei év bizony kiemelkedő jelentőséggel bír a Carp Expert történetében, soha nem jelent meg azelőtt ennyi remek elektromos rádiós kapásjelző a márkán belül, mint idén. A Carp Expert már eddig is bővelkedett a jobbnál jobb pontyos jelzőkben, gondoljunk csak a Brenta, Tevere, Piave, vagy az Enza rádiós szettjeire. Le kell szögezni az elején, hogy nem „sablontermékről" van szó. Meg fogjátok látni, hogy az Adige különleges funkciói révén a...


Dupla vagy semmi!
2018-11-07 15:47:12

Dupla vagy semmi!


2018-10-25 18:41:34

Methodozás vihar előtt
2018-10-11 15:46:25

Methodozás vihar előtt