Bodnár Zoltán2010-02-03


Üdvözlök mindenkit az Energofish honlapján. Bodnár Zoltán vagyok és az Energofish kft lehetőséget adott, hogy Írországban tesztelhessem az általuk forgalmazott illetve gyártott termékeket. Első tesztalanyom a vontatós csukahorgászatnál használt multiplikátor orsó: a Banax Sounion 304 WL. Itt Írországban, a horgászat sok dologban eltér az otthoni viszonyoktól, de mivel nem sok tapasztalatom van a magyar csukák szokásairól, remélem, sokan kedvet kapnak a vontatós csukahorgászathoz.


A vontatós csukahorgászatnak Írországban és Angliában nagy hagyománya van. Száz éve még evezve vontatták a csalihalakat, én is így fogtam meg az első tizenöt csukámat, és csak a módszer fogóssága után vásároltam magamnak elektromos motort. Ez a módszer a döglött halak különböző vízmélységben történő vontatásról szól.


A módszer lényege, hogy a döglött halakba -különösen a farokúszó környékén-, hármas horgokat szúrunk, és a kopoltyú alatt a szájon keresztül egy karabinerrel a főzsinórhoz rögzítjük. Ezáltal a vontatás során a csalihalunk egy semmihez nem hasonlítható lebegő mozgást fog végezni. A csalik vontatásához szükséges még egy speciális úszó, ami a főzsinór csavarodását is gátolja.


Én általában a csalihal mindkét oldalán, a saját magam által készített horogszetteket használom. Négy horgot teszek egy halba, - ez lehet, hogy az otthoni csukahorgászok számára soknak tűnik, de a módszer ezt kívánja. A rávágás pillanatában, az orsó reccsenése után azonnal az akasztás következik, ami a mélyre nyelés elkerülését kizárja, ez pedig a csukák túlélési esélyeit növeli, ugyanis Írországban minden csukát vissza kell engedni. (Catch&Relise)


Általában a horgaim közül egy szokott akadni a legjellemzőbb, hogy a farokúszó melletti horgok közül akad az egyik. A vontatásnál nagyon fontos, hogy multiplikátor orsót használjunk, mert csak ez a tipusú orsó tudja a zsinór csavarodását gátolni. A csalihalaim mérete 30 dkg-tól 60 dkg-ig változhat, amik bizony jelentősen csavarhatják a zsinórokat. Próbálkoztam nyeletőfékes orsókkal is, de itt problémát jelentett a zsinórnak a bot végére csavarodása vontatás közben.


A legjobb megoldás a multiplikátor orsó. A magyar piacon nem könnyű erre a célra multi orsót találni, mert a magyar horgászok csak a közelmúltban kezdték használni ezeket az orsókat. Az orsónak egy úgynevezett ’nyeletőfékkel’ kell rendelkeznie, mert a vontatás közben a csuka rárablásakor  könnyen kell adagolni a zsinórt, nehogy a csuka gyanút fogjon, és az akasztás pillanata előtt elengedje a csalihalat. Ezt a zsinóradagolást az orsó egy lágy recsegő hanggal jelzi. A Banax Sonuion 304 WL pontosan megfelel erre a célra. A multiplikátor orsók előnye még, hogy a legnagyobb csukák kirohanásait a megbízható fékrendszere miatt könnyedén kivédik.


Első látásra az orsó külleme is megragadó, szép bronz színe van, és igazán kézre áll. A multi orsókat használat közben kell megszokni, mert a botot gyűrűkkel fölfelé kell tartani. A tekerése sem hasonlít peremfutó társaihoz, de ha a horgász egy eredményes technikához használja, hamar beleszeret.


A Banax orsót most használtam elsőször, de sok más orsó közül bizony ez tetszett a legjobban. Minden funkció könnyen kezelhető, de a legfontosabb a fékrendszere, mely kifogástalanul működött. A nyeletőfék kapcsolása minden gyártónál más módon működik, de a Banax nagyon eltalálta eken a megoldását. Ezen a hétvégén két horgászbarátom is velem tartott, most megosztom veletek. élményeimet.


Csütörtök este érkeztünk a horgászházamba, Cavanba, Írország legészakibb megyéjébe. Gyors kipakolás, és a fagyasztott csalik előkészítése után gyorsan az ágy felé vettük az irányt, mert másnap kora reggelre terveztük az indulást.. A horgászház harminc kilométeres közelében rengeteg tó található, ezek közül egy 167 hektáros aránylag - ír viszonyokhoz képest -, sekély tóra esett a választásunk.


Reggel hét óra körül értünk a sólyapályához, és tíz perc alatt kész voltunk az indulásra. A tavon már horgásztam többször, így az ismert és bevált, téli csukatartó helyek felé vettük az irányt. Januárban a leghidegebbek a vizek, így a csukákat is a mélyebb részek közelében keressük.


Az időjárás és a légnyomás adatai is bizakodásra adtak okot a hétvégére. A víz 3 fokos volt a felszín közelében, ez elég hidegnek számít itt. Télen a hideg vízben mély eresztékeken próbálkozunk, de két boton különféle csalival. Egyik botomra egy 40 dkg-os bodorka, a másikra makréla (ez egy tengeri hal, ami ezüstös színű és sok olajat tartalmazó csalihal) került.


A makréla fogóssága az olaj tatalmában, és az alakjában rejlik a téli hónapokban. A csukának nagyon jó szaglása van, és így ha nem is látja a halat, a lassú vontatás alatt a szagokra is felfigyelhet.


De szerintem, mégis csak az alakja a legcsábítóbb a nagyobb csukák számára, mert egy kisebb csukára hasonlít! És tudjuk a csuka kannibál, így nem kíméli kisebb fajtársait sem. A két szerelésünket kidobtuk, majd a csónakot lassú sebességgel a megfelelő irányba irányítottuk. A szerelékeket kb 30 m-rel a csónak mögött húztuk. Ha minden jól megy, a csukák az élettelen lebegő csalira rabolnak. Ez elég egyszerűnek tűnhet, de azért rengeteg tényező befolyásolja sikerünket. A tapasztalat és a hely ismerete nagyon fontos ennél a fajta horgászatnál is.


Az első órában nem történt semmi, az idő borús, szélcsendes és hűvös volt. Kilenc óra után a tó hátsó részén kétszer csónakáztunk át, de nem volt jelentkező. Szépen világosodott az idő, de maradt felhős, a szél pedig enyhén fújni kezdett. Ezek mind pozitívan szoktak a fogásokhoz hozzájárulni.


Kilenc óra után a keszegre jött is egy rávágás. Azonnal bevágtam és a kollegámnak nyugtáztam, hogy meg is akadt. A fárasztások a három fokos vízben nem erőteljesek, de azért megmozdította a fékemet a hal a csónak közelében. Kb. négy perc elteltével már láttuk is a csukát, amit öt kilósra saccoltam.


Olyan átlagos itt Írországban. A csónak közelében öt-hat szép kirohanás, és egy szép csukabukfenc után került a csónakba. Gyors horogszabadítás és fényképezés után vissza a tóba. Persze, azért megkapta a szebb csukáknál kijáró általam babonaként tisztelt csukacsókot. Ez volt az első csukám 2010-ben, 4.9 kg. Nem rossz, de már indultunk is tovább. Gyors csalicsere, és üldöztük tovább a csukákat. A következő három órában fogtunk még három csukát és csak egy volt kicsivel  négy kiló alatt.


A Banax Sounion nagyon jól dolgozott a nap folyamán, könnyű kezelhetősége miatt hamar megszerettem. A további horgászataim során biztos mindig kap helyet a vontatós szereléseimen. Délután egy óra után be is fejeztük a horgászatot és haza indultuk egy kis délutáni bodorkázásra a ház mögötti tavon. Sajnos a bodorkák nem voltak kapós kedvüknél, de kettőt sikerült kifogni és Krisztián barátom fogott még egy 4.5 kg-os csukát is a stégről, úszós módszerrel. Az év első horgászatának és eredményeinek nagyon örültem, és a legfontosabb számomra az, hogy a vendégemmel is sikerült szép csukákat fogatnom vontatós módszerrel

Információ: www.zoltanguesthousecavan.eu/

 


Banax Sounion


                                                                        Energo Team Duo Tip szett, ha akarom…

Energo Team Duo Tip szett, ha akarom…

2014-04-28 | Forrás: Halmos Mihály

A Carp Expert pontyhorgászatra specializálódott botépítő „ágazata" egy régóta fellelhető hiányosságot pótolt újdonságnak számító Double Tip többfunkciós pontyozó botjával. A cél kettőssége egyértelmű volt. Szülessen egy olyan bot, amely ha kell, a parttól távoli bojlis horgászatot teszi lehetővé, illetve szükség esetén lefinomított végszerelékkel, kapástalan időszakokban is eredményre vezető (akár élő) csalik felkínálásával,...


Linea EFFE Vigor: belső értékek

Linea EFFE Vigor: belső értékek

2014-04-04 | Forrás: EnergoTeam

Az olasz Linea EFFE termékeivel egyre gyakrabban találkozhatunk a vízparton. A Vigor F névre hallgató orsócsalád 30-as tagját vettük górcső alá - ezúttal szó szerint. Darabjaira szedtük, hogy technikailag is értékeljük, milyen szerkezetet kapunk ezzel az orsóval.   Az orsó fémdobos, 4 csapágyas, hátsó fékes változat. Hajtókarja az orsó túloldaláról induló csavarral...


Profi pergető botok - olasz módra

Profi pergető botok - olasz módra

2014-02-25 | Forrás: Halmos Mihály

Nem volt nehéz kitalálni az olasz Lineaeffe cég szándékát és célkitűzését, a legújabb fejlesztésű pergető botjainak piacra dobásával a legrangosabb helyeket elfoglaló márkák számára üzent. Megismerve az új, remekbe szabott botok tulajdonságait, nem egy ártatlan, kifordítható tartalmú üzenetről lehetett itt szó, a Lineaeffe DropShot pergetőbot család egyértelműen a trónt követeli magának a kategóriájában. A Lineaeffe...


Kényelmesen a vízparton - a horgászernyő

Kényelmesen a vízparton - a horgászernyő

2013-10-22 | Forrás: Talabér Gergely

Az egyik tényező, ami igazán mostohává teheti a horgászatot, az időjárás. Elázni a vízparton nem tartozik a legkellemesebb élmények közé, de említhetnénk akár a forró nyári napokat, mikor a tűző sugarak elől a legtöbbször nincs hova bújni. Teljesen kivédeni nem lehet minden kellemetlenséget, de szerencsére akad néhány hasznos kiegészÍtő, melyek segítségével elviselhetőbbé tehetjük a sanyarú horgászsorsot. Az egyik ilyen a horgászernyő....


Kényelmesen a vízparton - csalizó asztalok

Kényelmesen a vízparton - csalizó asztalok

2013-10-15 | Forrás: Talabér Gergely

  A csalizó asztalokat nagyon sokáig úri hóbortnak tartottam. Minek is használna az ember, hiszen a vödör tetejére pakolva is nagyon jól lehet csalizni! Később alkalmam nyílt horgászládáról pecázni. Micsoda kényelem! Balra a csali, jobbra a bot, alattam meg az összes szerelék. Fel sem kell állni, és elérek minden felszerelést! Márpedig ha az ember csökkenti az ide futok, oda futok, jobbra-balra hajlongok típusú mozdulatokat, akkor több idő jut a...


Jim Hill

Jim Hill

2013-10-06 | Forrás: Halmos Mihály

A türelmetlen kíváncsiság jóleső érzése hatalmasodott el a csapaton, amikor végre hiteles belső forrás megerősítette a legendás pergető orsó utódjának számító példány 2013. őszére várható érkezését. A debütálásig előttem álló pár hét nem ment el tétlenül, Jim Hill ügyben próbáltam alaposan felkészülni, minden létező információt magamba szívtam az orsógyártás történetének eddigi legnagyobb koreai csodájáról. Az szinte...


Vadvízen Match bottal
2014-07-31 20:53:58

Koós harcsatábor
2014-07-17 21:35:52

Ágya pontyai
2014-07-03 22:47:20