A Fókuszban a PVA termékek
Megjelent: 2017. február 20. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A Fókuszban a PVA termékek c. írásunkban már megfogalmaztuk a PVA-k előnyét, fokozott jelentőségét a modern pontyhorgászatban. Használatuk óriási segítséget jelent a partközeli és a távoli helyek meghorgászásánál egyaránt. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy segítségükkel az etetési technikák óriásit fejlődtek. S mint azt tudjuk, a pontosan és precízen megvalósított etetési, csali felkínálási stratégia jelenti napjaink pontyhorgászatának lényegét!

A konklúzió eddig megdönthetetlennek látszik, a PVA hálók és tasakok segítségével véghezvitt, partról történő etetésnél talán nincs is pontosabb! Természetesen - mint alternatíva - továbbra is jól működhet egy rakétás-bomb-os etetés ideális körülmények között, de a PVA-val véghezvitt teljesen más! Az oldódó zacskók segítségével lehetőség van arra, hogy a felcsalizott szereléket és a csalogatóanyagot egyszerre juttassuk be! Most a PVA-k általános ismertetésén túl nemcsak könnyen kivitelezhető, de nagyon eredményes csalizási-töltési módszert is bemutatunk!

Minden kéznél van, a szerelékünk elkészült, már csak PVA háló kell ahhoz, hogy azt a pár szem bojlit a horgunk közvetlen közelébe juttassuk Egy végtelenített, tehát perforációtól mentes csőanyagot is kínál a horgászoknak a Carp Expert! A natúr mellett ízesített változatok is kaphatóak

A dolog lényege tehát a PVA termékek alapanyagában rejlik. A polivinil-alkohol-ból, röviden PVA-ból a modern gyártási folyamatok eredményeképp nem csak sűrű szövésű hálót, hanem átlátszó tasakokat, zacskókat is képesek a gyártók előállítani a legkülönbözőbb méretben, formában és ízesítésben. A vízben gyorsan oldódó tasakokba rejtett ízletes falatokat lehetőségünk van tehát a horog közvetlen közelébe helyezni, így a meghorgászni kívánt helyen, csak és kizárólag a horgunknál fejti ki a csalogató hatást az a pluszként behelyezett bojli, pellet, vagy egyéb tradicionálisnak számító pontycsali!

A Carp Expert által kínált, négy méter hosszú folytonosított anyagból (Tunnel) a legkülönfélébb méretű etetőtasakokat szabhatjuk magunknak a horog mellé tűzendő, vagy a szerelékkel együtt felkínált etetőcsomagok elkészítésére. Nincs perforáció, nincs limit, a saját igényeink határozzák meg, hogy mennyit vágjunk le, és mekkora tasakot töltsünk meg a bejuttatni kívánt finomságokkal. A fantáziánknak semmi nem szab határt, a PVA a lehetőségek igazi tárházát biztosítja a kreatív horgásznak! Rendkívül fontos megjegyeznünk, hogy a páramentesített csomagolást mindig a lehető legjobban zárjuk vissza, ugyanis a csomagolás belsejébe jutó nedvesség tönkreteszi a PVA anyagát, feloldja, és azt használhatatlanná teszi.

Az ízesítések plusz ingerforrást jelentenek a halaknak: epres, ananászos, fokhagymás, és krill ízek, csak, hogy a legkeresettebbeket említsem Natúr PVA tasakok mellett az újdonság csábító erejével hatnak a nagytestű békés halakra a különféle ízváltozatok is

A CXP PVA Bag légmentesen zárható műanyag ampullái hét darab teljesen áttetsző tasakot tartalmaznak. Jó megoldás azoknak, akik nem szeretnek a vízparton méretre szabni, vágni, kötözni.

Óvja és védi a praktikus műanyag ampulla a nedvességre igen érzékenyen reagáló 7 darab PVA tasakot A vékony falú, áttetsző, lágy zacskókba rejtett pontycsemegék felkínálására talán nem is létezik diszkrétebb megoldás
A PVA alapú zsinór is vízhatlan csomagolást kapott. Kb. 0,35 mm vastagságú monofil zsinórra emlékeztet a 20 m hosszú PVA zsinór Hálókat és a tasakokat kötözhetjük le vele; fúró segítségével bojli fűzért is készíthetünk vele, amit a horgunkon, vagy mellé kötve juttathatunk be

A rendkívül erős, gyakorlatilag téphetetlen PVA zsinór senkit ne tévesszen meg, a vízben ugyanis kettő percen belül el fog oldódni. A csomózott rész felületén hosszabb oldódási folyamat figyelhető meg, így ezt mindig kalkuláljuk bele a szerlék elkészítésekor. Lehetőség szerint egyszerű, ne túl komplikált csomóval rögzítsünk, ne legyenek többszörös átfedések.

Vastag és erős, tömör szerkezete miatt lassabban oldódik, mint a tasakok és a hálók Jól nézne ki a mederfenéken a horog mellett ez a pár szem bojli? Nos, semmi akadálya!

A legvékonyabb PVA háló segítségével a 16mm-es, vagy a húszas bojlikat is gond nélkül feltűzhetjük a horgunk mellé a szerelékre! Figyelem, csak száraz kézzel dolgozzunk!

A szűk keresztmetszetű PVA hálóba töltsük bele a kívánt bojlimennyiséget, szépen egymás után, majd a háló megcsavarásával... ...tömörítsük és a másik végét is zárjuk le! A sűrű szövésű erős hálót stabilan fogja a vastag pontyhorog.

A pillekönnyű, gyorsan oldódó tasakok segítségével a legdiszkrétebb etetési módozatot valósíthatjuk meg. Itt a kis csomagok lezárásához jó hasznát vesszük a PVA zsinórnak!

Bevetésre készen a szerelékünk. Nézzük meg akváriumban, hogyan működik!
A vízbe éréstől számított második perc végére a PVA teljesen feloldódott

A PVA termékek oldódási idejét meghatározhatja a víz hőmérséklete, de a leghidegebb környezet sem tolja ki az oldódás teljes folyamatát kettő percnél tovább!

Nagyon sok specialista vélekedik úgy, hogy az állandó fejtörés, a pontyok és amurok aktuális ízlésének meg-, illetve eltalálása, a változó körülményekhez való alkalmazkodni tudás a mozgatórugója ennek a műfajnak. Nos, a PVA-k - mint ahogy említettük - nemhogy szűkítenék a lehetőségeinket, éppen ellenkezőleg, folyamatos jelleggel biztosítják a kreativitás, az alkotói kedv szabadságát és határtalanságát!

A PVA tasakok, hálók és zacskók gyors és hatékony töltésére már számos praktika létezik.

A süllyedő egész bojlik mellett… …pelleteket…

A töltéshez megfelelő eszközök után nem kell sokat kutatnunk. Az egyszerű és gyors töltéshez a minden háztartásban fellelhető PET palackból fabrikált tölcsér is tökéletes szolgálatot tesz.

…vagy akár felezett bojlikat juttahatunk be egy időben a szerelékkel! Figyeljünk, hogy a „tölcsér"-en a legnagyobb átmérőjű golyók is átcsússzanak

A pontyok előszeretettel szívogatják fel elsőként a mederfenéken nyugvó darabos csalit, hogy utána az ízét megismerve és megkedvelve magukhoz vegyék a komolyabb falatokat is (egész bojlik!)

Először helyezzük a felcsalizott szerelékünket a PVA zsák aljára, majd utána a tölcsérünk segítségével töltsük meg válogatott finomságokkal! 100 grammot képviselő fix bojlis szerelék közepes hosszúságú horog-, és hajszálelőkével. A PVA zacskóban a felcsalizott horgot plusz etető csalikkal tudjuk bejuttatni nagy távolságra is!

A tuningolási lehetőségeknek azonban itt nincs vége, sőt, a java csak most kezdődik igazán. A sokak által kedvelt és régóta eredményesen használt Benzar Mix Fluo Booster távcsalija PVA barát jellegéből adódóan nyújt remek lehetőséget az ízek további bolondítására. A Flou Boosterrel bepermetezett csalik nem oldják fel idő előtt a PVA-t!

A bojli belsejében elraktározott íz és illatanyagok felszabadulnak, így extra csalogató hatást biztosítanak Nagy segítségünkre lesz elképzelésünk megvalósításában a megfelelő méretre szabott PVA zsák

Intenzív aromája a vízoszlop teljes magasságában fejti ki csalogató hatását, melyet elképesztő felhőképző tulajdonság jellemez, így mágnesként vonzza az etetésre a halakat!

… A jól tömörített PVA-s csomag jól és pontosan dobható, ráadásul a csalogatóanyagok egytől egyig a horgunk mellett fejtik ki a hatásukat! Figyelem, ha a szerelék feneket ért, kb. kettő perc múlva húzzuk magunk felé egy kicsit az ólmon, hogy a horogelőke kiegyenesedjen! Fluo Booster, mint a csali tunningolásának alternatívája, vízbe érkezésekor zöld fluo felhőt képez! Az intenzív aroma a vízoszlop teljes magasságában fejti ki csalogató hatását, melyet elképesztő felhőképző tulajdonsága a többszörösére növel!

A Fluo Booster elmaradhatatlan hatása

Bátran bíztatok mindenkit a PVA hálók és tasakok használatára, éljetek a modern etetési praktikák lehetőségeivel!

Forrás: Halmos Mihály

Csalizási lehetőségek kapástalan időkre
Megjelent: 2022. május 14. | Forrás: Kubuk Dániel | Írások

Bizonyára sokan kerültetek már olyan helyzetbe, amikor a jól bevált, megszokott csalikombinációk eredménytelennek bizonyultak. Akár a legjobb minőségű, leginkább favorizált golyók sem hozzák a hozzájuk fűzött reményeket. Gyönyörű időben indult a horgászat! Ám hamarosan drámai változás állt be! Eső és napsütés váltotta egymást, folyamatosan változó széliránnyal. Természetesen sok tényezője lehet eme jelenségnek és időnként...

„Nagydévéres” feederezés
Megjelent: 2022. május 11. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

A nagyhalas pontyhorgászatra berendezkedett tavak között jónéhány olyat találunk, ahol a pontyok mellett, élvezve a sporthorgászat védelmét, szép dévér állomány alakult ki. Ezeken a vizeken érdemes a nagyobb dévérekre céltudatosan horgászni. Magam is a pontyok kedvéért jártam kezdetben egy közeli horgásztóra, hiszen szép 6-12 kg közöttieket sikerült partra segítenem egy-egy fotó erejéig. Azonban a pellet csalikat gyakran húzták el szép...

A nagy jig választó
Megjelent: 2022. május 07. | Forrás: Lukácsi Béla | Írások

A pergetésben az egyik leg olcsóbb, ez mellett pedig nagyon hatékony módszer a plasztik csalis pergetés. Itt egy plasztik csaliból, és ahozzávaló horogból álló szereléket kell összeállítanunk. Ez látszólag egyszerű, de van számos apró dolog, ami elsőre nem is annyira egyértelmű. Nagyon sokszor kérdezik, hogy mekkora méret kell egy adott plasztikhoz. Egyrészt a súly kérdése ami meghatározó, ezt elsősorban a víz mélysége, és esetleg az hogy...

Ne féljünk a nagy csaliktól, hisz elindult a csuka szezon!
Megjelent: 2022. május 04. | Forrás: Szebenyi Péter | Írások

A halbő téli időszak után kicsit félve vártam a tavaszt. Félre ne értse senki! Gyönyörű évszaknak tartom. A március, április és a május is az újjászületésről szól, kibújnak a virágok, csicseregnek a madarak. Viszont még mielőtt elolvadnék ettől be kell valljam ez az az időszak amikor a legkevésbé aktívan végezhetem kedvenc szabadidős elfoglaltságomat, a pergetést. Tilalmak egymás után hosszú átfedéssel kötik meg a kezem, így nagy izgatottsággal...

A pergető tilalom utáni első apróságok
Megjelent: 2022. április 30. | Forrás: Ország Bálint | Írások

Az idei süllőző szezon sajnos nem úgy alakult, ahogy terveztem. A csapadékszegény időjárás és a kemény fagyok miatt a kedvenc helyeim télen teljesen üresek voltak a korábbi évekhez képest. Közeledett a márciusban kezdődő tilalmi időszak és aggódtam, hogy süllők nélkül maradok. Februárban azonban melegedés érkezett, ami meghozta a kapókedvet, viszont ennek ellenére nem voltam benne biztos, hogy elcsípek egy jó halat. Hogy sikerrel jártam-e, az kiderül a...

Ghost: UL pergetés japán fűszerezéssel
Megjelent: 2022. április 27. | Forrás: Őze Dániel | Írások

A 2022-es év eleji felhozatalból nem maradhattak el a pergető újdonságok sem, melynél a WFT – World Fishing Tackle idén nagyot lépett előre és igazán prémium pergető bot szortimenttel jelentkezett. Igazi kemény és gyors XX-Fast süllős pálcák is érkeztek (Ghost Shad), viszont az egész szortimentből számomra a Penzill Ghost UL változata volt a legérdekesebb, így ez kerül jelen cikkben bemutatásra. A pergetésnek mára rendkívül szerteágazó és...