A halradarokról egyszerűen
Megjelent: 2014. október 15. | Forrás: Lukácsi Béla | Írások

Untitled Document

Ma már nem egy extra dologról beszélünk, ha a halradart említjük. A legtöbb horgásznak hasznos segédeszköz, ráadásul manapság már a partról használható radarok is óriási fejlődésen mentek át. De mit is látunk a radaron és mire érdemes használnunk? Erre a kérdésre keressük most a választ, bemutatva az egyik legújabb partról is használható radart, a Vexilar Smart Phone-t.

A halradar egy picit téves elnevezés, mert igazából arra utal, hogy a halat keressük vele, pedig leginkább a lehetőségeket, horgászhelyet érdemes vele keresni. Lehet, egy új eddig számunkra ismeretlen helyen, olyan információkra tudunk szert tenni a meder feltérképezése során, amely nagyban megnöveli a halfogás esélyeit, azonban a halak étvágyát ezzel nem tudjuk befolyásolni.


Egy érdekes felhasználási lehetősége, a Sonar Phone radarnak. A kutyogatásnál lényeges,
hogy a radarral pontos infó kapjunk, arról mi van a bot spicce alatt, a zsinórra rögzítve
egy karabinerrel, biztosan a legjobb helyen lesz a jeladó, a bevágásnál,
vagy a fárasztásnál pedig nem fog akadályozni

Mint említettem a Vexilar márkájú halradart szeretném bemutatni, a márkáról tudni kell, hogy a lékhorgász radarok között első számú gyártó az amerikai piacon, sőt az egész világon. A radarok terén tehát ott van a toppon, ráadásul a Vexilar volt az első a piacon, aki bevezette a radarok terén az LCD kijelzőt.


Mobil telefonunkat a bot mellett megfoghatjuk és így követhetjük nyomon
mi látható a jeladó alatt

A Smart Phone radar, igazából csak egy adó, ami a nyers jelet továbbítja. A vevő készülék pedig manapság minden ember kezében ott van, mégpedig egy okos telefon vagy egy tablet. Az adó egységről érdemes tudni, hogy WIFI-n keresztül kommunikál, ami sokkal hatékonyabb a Bluetooth-nál, nagyobb a hatótávolsága is, és az adatátvitel gyorsabb. Az utóbbi eredményeképpen, már a mederfenék struktúráját is láthatjuk, ugyanis nem mindegy, hogy iszapos, köves, vagy éppen agyagos részen vetjük be a horgunkat. Ezeket a fontos dolgokat, némi gyakorlás után könnyedén felismerhetünk a radarunk, vagyis a telefonkészülékünk képernyőjén.


A radarhoz ajánlott egy speciális vízálló tok amivel a nyakunkba akaszthatjuk a telefonunkat,
vagy a csuklópánt segítségével, a kezünkre rögzíthetjük, így szabad marad mindkét kezünk.
Ez a kiegészítő egyébként praktikus egy gázlós horgászatnál is.

Mielőtt még valaki megijedne ezek az applikációk teljesen ingyenesek, Androidra és IOS telefonokra egyaránt. Természetesen az alkalmazás segítségével rengeteg beállítási opciót elérhetünk, állíthatunk az érzékenységen, a megjelenítés színén, nem mellékesen, a víz hőmérsékletét is leolvashatjuk. Látjuk a jeladó töltöttségi szintjét, belenagyíthatunk a részletekbe, és számos olyan opciót elérünk amelyek a komoly radarokra jellemző.


A vízálló tok nem csak arra jó, hogy megvédjük a telefonunkat.
A tokot rövid ideig víz alá is vihetjük, így speciális fotókat is készíthetünk

Térjünk most rá a radar igazi arcára, vagyis hogyan működik egy ilyen radar, és mik is azok a sarlójelek. A radar ultrahang hullámokat bocsájt ki meghatározott ütemben, mivel pontosan ismerjük a hang terjedési sebességét a vízben ezért a visszaverődő hang alapján könnyedén kiszámítható a távolság, ehhez az kell mérni, hogy a kibocsájtott hang mennyi idő alatt verődik vissza, és milyen intenzitással. A visszaverődő hangokat elemzi a program, és összeáll az a kép, amit nekünk megjelenít. Lényeges, hogy egy adott pillanatban készült kép csak egy függőleges pixelsor a képernyőn. Tehát egy pontban mutatja, hogy hol a mederfenék, vagy hol van vízközt valami olyan, ami visszaveri a jelet - ez lehet például egy hal is - majd jön a következő jel abból is kialakít egy képet és berakja a másik mellé. Ez folytatódik egymás után így halad balra a legrégebbi sor, a legújabb pedig feltűnik, a jobb oldalon.


A képen nem látszik, de működés közben, zölden világít a jeladó,
ami éjszaka lehet nagy segítség

Vexilar működés közben

A halakat általában sarlóként látjuk, kivéve, persze ha bekapcsoljuk a hal szimbólum funkciót, ami annyit jelent, hogy szoftveresen felismeri a program, hogy szerinte egy halról verődik vissza a jel vagy egy tereptárgyról. Ezt a funkciót nem ajánlom, sokkal jobb, ha mi azonosítjuk be a dolgokat. A sarló jel egyébként rendkívül egyszerűen jön létre. A radarnak van egy bizonyos látószöge, a vízfelszínhez képest a pontosan alattunk lévő tárgyaknak a legerősebb a jele, és azoknak tudjuk a legpontosabban a távolságát megmérni. A látószög szélén, már más a helyzet, a hal ugyanolyan mélységben van, csakhogy a radarkúp szélén már nagyobb távolságot mutat és természetesen gyengébb jelet is, a jeladóhoz képest itt nagyobb távolságon, de a radarunk már gyengén látja a jelet. Ekkor elkezdi megrajzolni a sarló jelet a program, majd ahogy egyre jobban a hal fölé érünk, ez a jel egyre erősebb és minimálisan, ugyan de egyre közelebbi lesz a jeladóhoz, ezért a radarképen ezt a felszínhez közelebbinek, és vastagabb jelnek látjuk. Azután ahogy távolodik a hal a radarkúpból kifelé, a jel egyre gyengül, és távolodig a jeladóhoz képest, ezt végigrajzolva pedig létrejön a sarlójel. Érdemes megjegyezni, hogy a folyamatosan alattunk lévő dolgokat, például kutyogatáskor, a csalink, vagy az ott ólálkodó harcsa, egy folyamatos vastag jelet mutat.


A jobbszélen tátható a nyers jel, balra mellette pedig az összerakott jelsor látható

A komolyabb radarok színes kijelzőkkel rendelkeznek, így színekkel is megjeleníthetjük azt, hogy az alattunk megfigyelt dogok mennyire engedik át a radar jeleit, milyen erősen verik vissza, így a különböző színek, különböző talajszerkezetet jelentenek.


Az ilyen egyszerűnek tűnő radar segítségével is rengeteg információt megtudunk szerezni
a meghorgászandó vízről. Mélység, vízhőmérséklet, a jeladó töltöttségi szintje,
és sok egyébhasznos információ


Az „ A" jelű helyzetben a jeladó sugra éppen csak látja a halat és a sugár szélén nagyobb a távolság is,
ami gyenge távolabbi jelet okoz. A „B"jelű helyzetben, már erős és közelebbi jelet látunk.
A „C jelű helyzetben ismét gyenge a jel és távolabbi, a jeladóhozképest

Visszatérve a Vexilar Sonar Phone radarra, nagyon hasznos eszköz lehet több helyzetben is, akár a parti horgászok is használhatják, egyszerűsége miatt akár a zsebünkben is hordhatjuk és akár egy etetőhajó után is rögzíthetjük, vagy egy kajak mellé köthetjük, felhasználásának lehetőségeiről csak a képzeletünk szab határt.

Forrás: EnergoTeam

Feederezés Max2 botokkal
Megjelent: 2023. szeptember 23. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A pergető horgászat talán legínségesebb időszaka április közepén köszönt be, ugyanis ekkortól két hétig gyakorlatilag csak csukára és harcsára lehet dobálni. Bár egyes keszegfélék tavaszi étvágyát is ki lehet használni és meg lehet próbálni őket becsapni műcsalikkal én mégis egy közeli kis horgásztó partján töltöttem az időt főként azzal a céllal, hogy kipróbáljam a télen hozzám került új CARP EXPERT MAX2 PICKER horgászbotokat... Nem...

Betekintés a Berekben
Megjelent: 2023. szeptember 16. | Forrás: Heincz András | Írások

Nem új keletű dolog, hogy ismeretlen vízre tévedve körbe szimatol a rutinos horgász. Jó esetben Google már a barátod, illetve tagja is vagy egy applikációs horgász közösségnek. Így a túra előtt rá lehet keresni a kiszemelt hely adottságaira, hogyan, mikor, milyen fajta csalikkal lehet egy-egy halfajt jellemzően elcsábítani. E mellett vagy ennek híján véletlenül se érezze magát senki feszélyezve mert megpróbálja a legtöbb információt begyűjteni a parton. A...

Nagyponty horgászat method módszerrel!
Megjelent: 2023. szeptember 09. | Forrás: Raffer Kristóf | Írások

Amikor a pörgős, sűrített tempóban zajló versenyszezonból ki szeretnék egy kicsit szakadni, akkor általában a Dunára vagy pedig egy nagyhalas tóra megyek. Jelen esetben a Fehérvárcsurgói víztározóra látogattam el, hiszen a tározóban nagy számban megtalálhatóak, akár 15-20kg feletti pontyok is, és bíztam benne, hogy sikerül majd ezekből is egyet partra segíteni. A felszerelésemet, illetve a csalogatóanyagokat is a nagyhalak ízléséhez igazítottam,...

Fókuszban a sajtos íz!
Megjelent: 2023. szeptember 02. | Forrás: Csala Viktor | Írások

A vadvízi horgászat szerelmeseként, már alig vártam, hogy a nyárfa pihe lehetővé tegye a horgászatot. Kicsit túlzás, hogy lehetővé tette jól ismerve a szőke folyót van egy két hely, ahol kevésbé rakja ezt az „áldást” a zsinórra, de ez is a természet része. Ahhoz nem fér kétség, hogy a Tisza a kedvenc horgász vizem megannyi kihívást, de legalább ugyanannyi lehetőséget rejt magában. Azt gondolom az igazi horgászatok ezeken a vizeken zajlanak és az ehhez...

Alapkészségek
Megjelent: 2023. augusztus 26. | Forrás: Koós Ferenc | Írások

Az idei télen több időt szántam a felszerelésem meg újítására, mint általában szoktam. A sokéve halogatott zsinór cseréken túl a régebbi, ritkán használt botjaimat is lecseréltem Koósra. A húszévesnél idősebb Banax orsóimmal nem kellett sokat babrálnom. A mély dobra ráfér a 76-os. Kaptak egy mélydobot a zsinór kapacitás miatt és már mehettek is fel az új Shadowokra. A strapabíró Shadow. A még 2000-ben vásárólt...

Feszes, karakteres, gyors - megérkezett a Wizard Edge Spin!
Megjelent: 2023. augusztus 22. | Forrás: Őze Dániel | Írások

A pergetés és a pergetőhorgászok eszköztára mára rendkívül szerteágazó lett, ez igaz a botok terén is. A botokat karakter és halfaj szerint, specifikusan ki lehet választani, hogy az adott módszerhez legjobb pálcával tudjunk horgászni. A legújabb Edge Spin szériánk az igazán feszes, karakteres, gyors botokat kedvelő horgászoknak kedvez, legyen szó süllő vagy harcsahorgászatról. 3 féle méret változatban és 3 különböző dobósúlyban elérhető az...