Halmos Mihály2016. augusztus 30.

A Salmo legújabb négy centis felúszó csalijának érkezését jómagam is türelmetlenül vártam már. Talán soha nem bíztam még úgy egy wobblerben, mint benne, a képek és a leírások alapján előzetesen és látatlanban is nagyon komoly jövőt jósoltam neki. Most, hogy túl vagyok az első felejthetetlenné érett pergetéseken, elmondhatom, hogy a Sparky Shad körül kialakult tömeges igény bizony nem volt alaptalan. Hihetetlen, de még a mai napig nem fogtam fel, hogy mekkora élményt adott, s milyen csodának lehettem a részese általa. A Sparky tehát még szorosabbá fűzte azt az amúgy is elszakíthatatlanul erős érzelmi szálat, amellyel eddig kötődtem a világ talán legszerethetőbb wobblereihez, a Salmo-hoz. Az elfogultságomat nézzétek el nekem, hamarosan megtudjátok az okát.

A csali, amely kezdeti sikereivel túllőtt minden határon

Az új wobbler rövid, 4 cm-es hossza miatt elsősorban nálam a domolykós szekciót erősítette, remek lehetőségeket láttam benne az általam gyakran látogatott, méter körüli mélységgel rendelkező patakok, csatornák meghorgászásánál.

Gondosan megtervezett forma, mely valóban különlegesen rendhagyóra sikeredett

A Sparky első darabjainak megszerzését követően sok időt töltöttem a vizek partján vele, és bár hihetetlen, de bizony nem volt nap, hogy ne adott volna halat, szebbnél szebb kapásoknak lehettem részese általa!

A sügerek sem tudtak ellenállni a Sparky-nak

Tűhegyes horgain azonnal fennakadnak a kis támadók

Sokat, nagyon sokat lehet belőlük fogni a Sparky-val

Akinek még nem volt szerencséje a Salmo Sparky Shad-hez, annak tudnia kell, hogy egy csörgős kialakítású, apró fémgolyókat tartalmazó, dobást elősegítő Infinity Cast System belső szerkezeti egységgel ellátott műanyag testű wobbler. A mindössze 4 cm -es csali alakja rendhagyónak mondható, oldalról erősen ívelt kecses vonalú, szemből nézve háromszög hosszanti keresztmetszetű testet öltött „csoda". A hasi rész tehát lapított, egyenes vonalú, háta hegyesen, csúcsosan végződő.

Az a bizonyos görbe hát tökéletesen megkülönbözteti a többi Salmo csalitól

A wobbler mintázatát több rétegű, rendkívül kemény lakkozott felület borítja. A polikarbonátból készült terelőlemez az orr vonalától indul, sekély dőlésű, előre haladva szélesedő. Ennek köszönhetően a bevontatás mértékétől függően 1-1,5 m mélységig küldhető le. Mozgása teljesen egyedi, nincs széles oldalirányú kilengés, nagy amplitudó, nincs intenzív farokmozgás, ellenben rendkívül finom vibrációt keltő tengelyközpontú veretéssel találkozunk, amelynél egyértelműen a test oldalának feltűnő megcsillanása dominál. A Sparky nem üti, nem rázza szét a spiccet, nem marad, nem ivódik a mozgása a kezünkbe egy átpergetett nap után úgy, mint például egy ötös Executor, vagy négyes Hornet esetében. De rendkívül finoman veret, nagyon feltűnő viselkedésre képes még így, „visszafogottan" is.

Gerinces pergető bottal, 0,20-asnál nem vékonyabb monofil zsinórral esélyünk van megfogni a többkilós ragadozókat is

A Sparky horgai nem ismerik a tréfát, ezért mi is nagyon vegyük komolyan ezeket a fegyvernek épphogy nem minősülő drillingeket. Ezek az új fejlesztésű japán horgok egyetlen aprócska figyelmetlenség esetén máris az ujjainkba ékelődnek, képesek csontig hatolni. Tűhegyesek, és brutálisan erősek!

A Sparky 10-es méretű hármashorgai nem játékszerek!

A széles, sekély dőlésű terelőlemez és a 3 grammos test miatt ne akarjuk vele elérni azt a távolságot, melyet balinólommal szoktunk. A 25-30 méter már jónak mondható vele, de higgyétek el, az eredményes horgászat sikerét nem a nagyobb távolság, hanem a pontosság és a vezetés helyes sebességének eltalálása hozza meg.

A terelőlapka közepén elhelyezett zsinórvezető karika a mérsékelten mélyre törő típusok egyik legfőbb ismertetőjegye

Ami ide fennakad, nem szabadul többé. Domolykók, süllők, csukák és balinok veszélyben!

A halak minden várakozással felülmúló módon reagáltak rá, sok-sok sügért fogtam vele, adott balint és csukát, sőt a Sparky-nak köszönhetem életem eddigi legnagyobb domolykóját is.

Sparky hátulról… lenyűgöző szimmetria

Holografikus fényezés és minta a BSH és YHP színkódú csalik esetében

Természetes kishal utánzatok élethű SHS és BHT köntösben

A csoda, amelyre hosszú évek óta vártam, a Sparky avatásának legelső napján történt. Szeretett patakom éppen ideális vízállása tette lehetővé az új wobbler próbáját, szebbnél szebb sügérek fogása után vettem az irányt a mélyebb részek felé azzal a nem titkolt reménnyel, hogy nagyobb domolykók is áldozatul esnek a Sparky csábításának.

A haragos zöld víz fodrozása, örvényei a szabdalt meder egyenetlenségét mutatta. A hirtelen leszakadó partoldal közvetlen közelében található tisztes mélység mindig tartott halat, többször fogtam már róla süllőt, csukát, és balint is. Az ezen a részen tanyázó hal általában mindig a környék ura szokott lenni, így most is felkészültem a kapásra, az átlagosnál erősebben markoltam a nyelet, és minden sejtemmel a lehető legjobb ütemű wobblervontatásra koncentráltam.

A második etapnál jártam már, amikor szinte a lábam előtt kapta el valami a wobblert, elemi erővel rándult kezemben a Spin Blade érzékeny nyele és a jól beállított fék azonnal zsinórt engedett a menekülő hal után.Vadul tekerte, csavarta kezemből a botot, minden erejével szabadulni akart, percek teltek el, mire hagyta magát a part irányába kormányozni.

Nagy halra számítottam, de amit láttam, attól földbe gyökerezett a lábam. Egy hatalmas, azelőtt soha nem látott nagyságú domolykó kavarta az egyre haragosabb, sötét színű vizet előttem.

Egy félelmetesen nagy domolykó nézett velem farkasszemet

A csali szinte eltörpült, de a horgok stabilan tartottak

A másodperc tört része alatt világossá vált, hogy életem eddigi legnagyobb domolykója lavíroz tőlem két-három méterre. Mindennél jobban akartam azt a halat.

Hagytam, hadd menjen még pár kört, azt se bántam, hogy óriási fejével a partot övező lágy növényzetbe tuszakolta be magát, a 0,20-as monofillal kontrollálhattam minden mozdulatát, az erős zsinór vágta a növényt, és húzta hozzám egyre közelebb a halat.

A győztes és a legyőzött

A Sparky megfogta …

…a horgász elengedte

A sors néha tényleg érdekes dolgokat művel. Soha nem gondoltam volna korábban, hogy egy wobblert néhány órás használat után ereklyeként teszek félre. Pedig szegény Sparky sorsa ez lett, a nap végén nyugdíjaznom kellett. Betöltötte a küldetését, amely egy 58 centis domolykó megfogásában teljesedett ki. Hálásan köszönöm!

Forrás: Halmos Mihály


Pergető tippek: kell vagy sem az előke?

Pergető tippek: kell vagy sem az előke?

2021-04-21 | Forrás: Lukácsi Béla

A ragadozók horgászatakor nagy dilemmát jelentenek az előkék használatának szükségessége, ezen belül a fluorocarbon válja ki a legtöbb kérdést. Ebből lehet készen felhasználható, vagy általunk elkészíthető változatokat kapni. De melyik a jobb, egyáltalán szükségünk van erre? Az elején tisztázzuk, hogy a csuka esetében kötelező az előke, itt lehet sima drótelőke, de még inkább a wolfram, vagy a speciális titán. A lényeg hogy harapássálló...


Waftermánia

Waftermánia

2021-04-21 | Forrás: Szabó Bence

Manapság, amennyiben a method feeder technika van terítéken, az egyik legtöbbet emlegetett kifejezés a „wafter”. Mind a nyomtatott, mind pedig az online felületeken egyre-másra kerülnek elő a legkülönfélébb wafterek, amelyek manapság kétségkívül a legmeghatározóbb kategóriát jelentik a horogcsalik között. Sikerük hátterében megannyi apró, de annál fontosabb elem áll, még úgy is, hogy horog nélküli működésük nem sokban tér el a klasszikus lebegő,...


Tavaszi kikapcsolódás - Feederezés Lukácsi Bélával

Tavaszi kikapcsolódás - Feederezés Lukácsi Bélával

2021-04-17 | Forrás: Lukácsi Béla

Tilalom, talán ez a legfőbb indok ami eszembe jut elsőként, amikor a tavaszi feederezésre gondolok. Persze nem a feederezés tilalmára, hanem a pergetés, ezen belül pedig a ragadozók nagy része tilalmas. Azért a horgászláz bőven pezseg a tavasz közeledtével, amelyet a feederbotos horgászat szokta oltani leginkább ebben az időszakban. A mostani első tavaszi feederes pecám helyszíne a jászjákóhalmi horgásztó. Azért bevallom imádok feederezni is,...


Ponty Lakoma: csalizási tippek pontyhorgászathoz

Ponty Lakoma: csalizási tippek pontyhorgászathoz

2021-04-16 | Forrás: Kubuk Dániel

Ebben az írásomban szeretnék némi támpontot adni arra vonatkozóan, hogy hogyan is látok neki egy kora tavaszi horgászatnak, mely csalogató anyagokat részesítek előnyben és milyen formában igyekszem felkínálni azokat! Természetesen mindenki számára van egy alapvető elképzelés, egy favorit csali, egy favorit kaja amire esküszik és ez így is van jól! Előre leszögezném, hogy nem ebben szeretném megingatni Önöket, csupán bemutatni az én kedvenc...


Feeder horgászat: Leveleki kalandok – 2. rész

Feeder horgászat: Leveleki kalandok – 2. rész

2021-04-14 | Forrás: Szabó Bence

Az elmúlt időszakban vajmi kevés szerencsém volt az időjárással akkor, amikor forgatni indultunk éppen. Volt, hogy egész nap esett az eső, de olyan is, hogy reggelre befagyott a helyszínül választott vízterület most pedig egy átlagban 10 Celsius fokos lehűlésbe sikerült éppen belenyúlni. Ez utóbbi akár még jó is lehetett volna egyébként, például nyáron, de nem koratavasszal, amikor a vizek még épphogy elkezdtek melegedni, na meg a levegő hőmérséklete sem...


Top 3: Tavaszi rod pod szemle

Top 3: Tavaszi rod pod szemle

2021-04-07 | Forrás: Kubuk Dániel

Ha bárki megkérdezné tőlem, szerintem melyik a legnépszerűbb, legjobb Rod Pod az Energofish kínálatában, hát nehéz helyzetbe kerülnék. Természetesen tudnék mondani többet is, de mind stabilitásban, mind méretben, mind árban elég széles skálán mozognak, ezért úgy döntöttem hármat is befogok mutatni, melyek közt lesz olcsóbb és drágább változat egyaránt! Remélem írásom segítséget nyújt majd a választás előtt álló horgászoknak, vagy esetleg kedvet...