EnergoTeam2014. április 04.

Az olasz Linea EFFE termékeivel egyre gyakrabban találkozhatunk a vízparton. A Vigor F névre hallgató orsócsalád 30-as tagját vettük górcső alá - ezúttal szó szerint. Darabjaira szedtük, hogy technikailag is értékeljük, milyen szerkezetet kapunk ezzel az orsóval.


Az orsó fémdobos, 4 csapágyas, hátsó fékes változat. Hajtókarja az orsó túloldaláról induló csavarral rögzül.


Ami azonnal és könnyedén eltávolítható, az a hajtókar és a pótdob. Soha ne kezdjünk el szétszedni egy orsót, ha nem áll rendelkezésünkre megfelelő méretű és minőségű szerszám, értem ezalatt leginkább a csavarhúzót és annak fejét.


A rotort rögzítő anya fordított menetes. Vigyázzunk, mert ha kicsit szorosabban van rátekerve, és nem egyértelmű merre kellene lazítani, irtózatosan rászoríthatjuk, ad absurdum, meg is szakíthatjuk a menetét.


A rotor elmozdításával bukkan elő az oldallap eltávolításához kicsavarandó két elrejtett csavar egyike. Két csavar jól hozzáférhető, de kettő normál esetben borítás alatt található. Ebből ez az egyik. Piros nyíllal jelöltük.


Már csak egy csavar tartja az oldallapot, de, hogy ehhez hozzáférjünk, ki el kell távolítani a hátsó féket. Először a gumiborítást fejtsük le óvatosan, nehogy beszakítsunk. Annyira egyébként nem gyenge.


A hátsó fék tekerő borítását egy nyitott bütykös gyűrű tartja a helyén. Ebből az ellentétes oldalakon elhelyezett apró nyílásokon csak a két bütyök látszik. Ezt a két bütyköt kell egyszerre benyomni, majd a műanyag fedelet hátrafelé óvatosan lehúzni.


Ha lejött a fék borítása, akkor válik szabaddá az út a nikkelezett dísz számára is. Ha ezt is sikerült lehúzni, láthatóvá válik a oldalát rögzítő utolsó csavar is!


Az oldallap eltávolítása után megnyugtató kép fogad. Nagyméretű csapágy támasztja a fogas tányért a vázhoz. A zsírmennyiségek hibátlanok, korróziónak oda nem illő dolognak nyoma sincs!


A csapágy zsírzása tökéletes, látszik, hogy ez a zsír sárgább, mint az orsó "saját" fehéres zsírja, bizonyára a csapágy gyártásakor került bele - nagyon helyesen. A csapágy illeszkedése tankönyvszerű


A meghajtó tányér belső oldalán is rendben vannak a kenőanyagok. Az alkatrész túloldalán is csapágyazott.


A tengely rögzítése kissé szokatlanul van megoldva. A belül látható csavar rögzít egy lemez alkatrészt, mely a tengelybe vájt két kis árkocskába illeszkedve tartja a megfelelő pozícióban a tengelyt.


A dobemelésért felelős alkatrészek. Itt szétszedve is látszik, hogy a két körkörös bemarásba hogyan kapaszkodik a leszorító elem.


A hátsó fék elemei is kicsavarhatók. Erős rugó felel a megfelelő előfeszítésért, és áttételesen azért is, hogy a beállított fékerő ne tudjon elmozdulni.


Előbukkan a három fékbetét és a rögzítő alátétek.


Nagyon figyeljünk az alátétek és a filcbetétek sorrendjére, ezen múlik, hogy ha életünk hala horogra akad, akkor hibátlan fékkel vehessük fel vele a harcot!


Az orsó abszolút nem bonyolult, jól átláthatók az alkatrészek.


A visszaforgás-gátló alatt, az agy belsejében találjuk meg a harmadik csapágyat. Jól láthatóan két peremes csavar tartja bent a helyén.


A visszaforgás-gátlója nem tűgörgős, cserébe viszont az egyszerűsége miatt valószínűleg örök életű darab lesz az orsóban.


A negyedik csapágyat a zsinórvezető görgő alatt fedezhetjük fel. Ez egy sarkalatos pont, itt fárasztás során komoly erők lépnek fel, abszolút jogos a csapágyazás!


A külső matricázása szolid és ízléses. Az alap sötét festéséről közelről derül ki, hogy apró flittereket is tartalmaz.


Az orsó talpára is került egy kis logo, ami nyilván csak használaton kívül látszik.


A Linea EFFE Vigor F 30-as orsó egy megbízható, jól összerakott, de nem túlbonyolított szerkezetnek tűnik. A csapágyak a két tengely mentét a legjobb helyeken találhatók, ahol a kopás nem megengedhető, és a finom futás feltételei megteremtődnek. A rotor forgásáért felelős csigatengely bronz, és a meghajtó fogaskerekek alu ötvözete is bizalmat gerjeszt. Anyag itt nincs kispórolva, nem a súly csökkentésére mentek rá, hanem a hosszú élettartamra és a megbízhatóságra. Az orsó ára elképesztően jó. Érdemes lecsekkolni a forgalmazó honlapján! Legközelebb már a vízparton teszteljük az orsót, és halas beszámolóval jelentkezünk!

Forrás: EnergoTeam


Orsókarbantartás otthon

Orsókarbantartás otthon

2020-12-27 | Forrás: Halmos Mihály

Felszereléseink rendszeres karbantartására óhatatlanul nagy szükség van év közben is. Kiemelt figyelmet kell, hogy fordítsunk orsóinkra, ha kell gondosan újra zsírozzuk őket újra. Nemcsak látható, de azonnal jól hallható is a különbség, ha kipucoljuk a zsinórvezető görgőt. Ne várjuk meg a karbantartások halogatásával azt a pontot, amikor már csak a csapágy, a tányérkerék, vagy a tengelycsere segít a problémán. A dob levételével már látható a...


Újdonság a method kosarak között

Újdonság a method kosarak között

2019-11-30 | Forrás: Szabó Bence

A method technika népszerűségének egyik kulcsa az egyszerűsége, hiszen az eredményes műveléséhez szükséges eszközök köre lényegesen szűkebb, mint a többi finomszerelékes módszer esetében. Vannak azonban olyan aprócikkek, kiegészítők, amelyek vonatkozásában kulcsfontosságú, hogy minden a helyén legyen. Ilyen például a kosár, hiszen mégiscsak ez a lelke a „töltögetős" stílusnak. Fontos, hogy olyan súlyú, méretű és bordázatú modellt...


Pergetés a Bokor Pro Spin JF orsóval

Pergetés a Bokor Pro Spin JF orsóval

2019-10-17 | Forrás: Bokor Károly

A nyár végére kézbe kaphattam az új pergető orsómat. Így már egy kis idő távlatából, a folyamatos használat utáni tapasztalatokról és a halas eredményekről is beszámolhatok. Az elején, kezdeném, megszületett tehát a család Pro Spin JF. 4000 – es, és a 2000 –es méretű pergető orsója. A termékcsaládra jellemző, szokásos színekbe, a fekete és az aranysárga harmóniájába lett ez a darab is öltöztetve. Az újdonság az ugyan ilyen...


Horgászat világító úszókkal

Horgászat világító úszókkal

2019-10-17 | Forrás: Bokor Károly

Több oka is van, hogy szívesen próbáltam ki egy nagyszerű, világító úszós lehetőséget. Az egyik, ok, hogy az iBite „fénycsalád" ragadozóhalas úszóinak használata egyszerűen kivitelezhetőnek tűnt. A másik, hogy amint az úszóra pillantottam, éjszakai ragadozónk, a süllő horgászatának legizgalmasabb pillanata, a látható kapás azonnal megelevenedett bennem. Vágyam támadt mielőbb lesni az éjszakai ragadozó halak titkait. Csábított a használatra, hogy...


Nyertesünk élményei

Nyertesünk élményei

2019-07-06 | Forrás: Kónya Klaudia

Számunkra fontos a vásárlóink véleménye, ezért a legutóbbi nyereményjátékunk nyertesét, Kónya Klaudiát felkértük arra, hogy tesztelje az általa megnyert Carp Hunter Alfa Feeder szettet. Az alábbiakban Klaudia beszámolóját olvashatjátok a szettel történt első horgászatról. Izgatottan vártam a napot, hogy végre tesztelhessem a nyeremény szettet, amit az Energofish Facebook játékán nyertem. Sajnos különböző okok miatt 4 hétig mellőztem a...


Benzár feederek minden helyzetre

Benzár feederek minden helyzetre

2019-03-21 | Forrás: Szabó Bence

A feeder technika gyakorlatilag minden olyan helyzet megoldására alkalmas, amellyel egy horgász a vízparton találkozhat. Léteznek már rezgőspicces botok, melyekkel a legnagyobb, akár 100 méter feletti távolságok is elérhetőek, ugyanakkor a legfinomabb változatoknak köszönhetően a keskeny folyókon és kis tavakon is hatalmas élményekben lehet részünk. Hogy mi ennek az oka? Természetesen az, hogy a technológia folyamatosan fejlődik és egyre magasabb minőségű...