Mann’s-el az olaszok ellen
Megjelent: 2011. december 12. | Forrás: Murányi Antal | Írások

Öröm volt felismerni, hogy az Energofish polcain sokasodni kezdtek a wobbler márkák, és köztük számtalan jó harcsázó wobblertípus lapul. Összeraktam egy kollekciót a Pó folyós túránkra és nem bántam meg: megismertem pár fogós műcsalit, amely nélkül üresebb lenne ez a világ.


Amikor éppen nem horgászok vele, asztali dísznek sem utolsó…


Sosem gondoltam volna, hogy a szilikoncsalikban elhíresült Mann’s ilyen ütős wobblereket is gyárt. Talán inkább feketesügerezésre szánták ezt a sok duci wobblert, de istenbizony, olyan szép hanggal toccsannak a vízbe, hogy annak egy harcsa sem tud ellenállni. Mondanom sem kell, csörgős modellekről van szó, kemény műanyag házban, már csak egy fonott zsinóros erősítést kellett végigvezetnem rajtuk és tökéletes harcsázó wobblerek voltak a birtokomban.

Az elején még vacilláltam, hogy a hosszú csőrű vagy inkább rövid nyelves modellekből tankoljak – hiszen elsősorban felszíni pergetésre készültem velük, de erre a gyakorlati próba sem adott egyértelmű válaszokat. Ma már úgy gondolom, hogy ha mindenféle terepre fel akarok készülni, akkor mindkét típust kéznél kell tartanom.


Felszíni Mann’s wobblerek támadnak


Emlékszem, pár hónappal az olasz túránk előtt már teszteltem a Mann’s wobblereket egy viszonylag sekély vízen. Akkor szó szerint a partmenti növényzetben, alig harminc centis vízben mozogtak a harcsák, és nagyon jól jött, hogy a felszínen járó Mann’s műhal nem merül mélyre: csak egy szép becsobbanást produkált, majd diszkréten elúszott a növényzet felett, anélkül, hogy beleakadt volna. Kis terelőnyelve miatt, alig merült húsz centit (sőt, néha ki is csapott a vízből, ha túl erőszakosan vontattam) – ez más esetben bosszantott volna, de ott és akkor nagyon jól jött.


A Pó folyón ez a mélyretörő típus volt jó

Bevetés előtt kötelezően áthorgoztam őket…


…hiszen nem erre méretre készültem

Inkább ezekre, minimum


Persze, amint az olasz harcsákra kezdtem készülni, inkább a nagyobb nyelvvel ellátott, mélyretörő Mann’s-eket készítettem elő. A Pó folyón rendszerint jelentős mélységek vannak már a part előtt is, ilyen helyzetben pedig azt tartom jó stratégiának, ha a beeső wobblert rögtön a mélységek felé indítom – ehhez pedig nagycsőrű modell szükségeltetik. A harcsa többnyire alulról támad a beeső wobblerre, vagy néha csak elindul feléje, és ha a wobbler éppen lefelé halad, jó eséllyel kiprovokálhatunk egy kapást a víz alatt is. És persze nem beszélve arról, hogy a célhalunk többnyire a mederfenéken henyél, ahová ajánlott leküldeni a wobblert, úgy általában is.


Épp csak hogy megismerkedtünk


Máris elváltunk


A Pó folyón néha 7-9 méteres gödröket is jelzett a radar, de jellemző volt a 2-3 méteres mélység közvetlenül a part előtt. Mondanom sem kell ez az igazán ideális harcsapergetős pálya! A hatékony meghorgászásához viszont jól kell megválasztanunk a wobblert. Folyton olyan műcsalit kerestem a dobozomban, amely már az első méteren leküldhető a fenék közelébe, és ekkor jelentett plusz segítséget a Kamasaki többrészes, duci wobblere, amelyet ezévben fedeztem fel magamnak. Fürgén lekúszott akár 3-4 méter mélyre is, a vezetés közben kiadott csörgése pedig igazi mennyei muzsika volt!


A Kamasaki kétrészes
bébiwobblere
is ütős darab

Éjszakai horgászataim egyik helyszíne a Goro,
a Pó mellékága


A nagy Pó folyón adódtak
8-9 méteres mélységek is…

…miközben éppen
alacsony volt a vízállás


Nagy harcsákra készültem, emiatt nem csak a horgokat és kapcsokat cseréltem a legdurvábbra, hanem a botokat és orsókat is. Nagyon jól jött a Ryobi új orsó szériája, hiszen ebből az Arctica modell tartalmazta azokat az 5000-6000-es méreteket, amivel már biztonságban érezhettem magam. A nagy orsó másik előnye, hogy sok fér rá a vastagabb fonottból – ebben sem cicáztam: 41-es TUF XP került a 6000-es Arctica dobjára, botból pedig egy 100-200 grammos Spin Blade modellt társítottam.


A kis harcsák, ahogy jöttek…

…úgy mentek is vissza


Ez már egy értékelhető példány volt

Nem volt kivétel: őt is visszaengedtem


A kisebbekre
működött a lip grip

A nagyobbak kivételéhez
viszont már kesztyűt kellett húzni


Utólag értékelve, talán kissé túllőttem a célon, hiszen ilyen durva felszerelésen éppen a kapcsok, horgok és karikák váltak gyenge láncszemmé, sok esetben ki is hajlottak. Az összhang hiánya folyton görcsben tartott, egy-egy rendesebb harcsa fárasztása közben szívesen átváltottam volna egy picit lágyabb botra, amely többet enged, ha megszalad a hal. Egy egész éjszaka dobálás után pedig már a grammnyi különbségeken elmélkedtem, amely egy 5000-es és 6000-es Ryobi között adódhat. Tényleg szívesen váltottam volna egy finomabb cuccra.


Kizárólag Ryobi
orsókat dolgoztattam

Friss kedvencem, az Energo Team Mesh Big Game bot egy Ryobi Oasys orsót kapott


Ezt a zöld botot a Fehován vettem kézbe először


És csillogását többé nem tudtam kiverni a fejemből…


Általában hajnalban jött el az a pillanat, amikor a sokkal könnyebb (és mellesleg szebb) Energo Team Mesh Big Game botra váltottam át, mintegy pihenésképpen. Ezt a gyönyörű zöld botot a 2011-es Fehován pillantottam meg először, szerelem volt első látáí 0sra! Már akkor tudtam, hogy amint legközelebb harcsapergetésre indulok, ezt a botot mindenképpen magammal viszem. Bőven voltak közös élményeink, amikor pedig eseménytelen reggeleket kellett átélnem, hát a Mesh Big Game zöld szöveteiben gyönyörködtem. A túra végére teljesen összeálltunk. Mint két kicsi legó.

Horgászat a Pó folyón: www.pofolyo.hu

Téli pergetett domolykók
Megjelent: 2023. február 04. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Úgy, mint a melegebb évszakokban, a hideg téli hónapokban is két módszert űzök megállás nélkül. Hol bolognai bottal, hol pedig UL pergető pálcáim valamelyikével a kezemben portyázok legkedvesebb csatornám partján. A célhalak ilyenkor a sügérek és a domolykók, melyekből a lehűlt vizekben szép példányokat foghatunk még akkor is, ha a hőmérő higanyszála jócskán nulla fok alá csúszik a pergetésre kijelölt napunk reggelén. A surranó utáni...

Rózsa-szigeti élménybeszámoló – Kora őszi RSD peca
Megjelent: 2023. január 28. | Forrás: Zytka Róbert | Írások

Tavasszal egy horgászatom során szóba elegyedtem egy kedves idős úrral, akitől életemben először hallottam a Tass-Makád között fekvő Rózsa-szigetről. Az úr állítása szerint fantasztikus horgászparadicsom kora tavasztól – késő őszig, így mindenféleképpen ajánlotta, hogy ha több napos pecát tervezek társasággal, akkor érdemes ellátogatnunk a Rózsa-szigetre. Az úr lelkesedése felkeltette a figyelmem, és elkezdtem információkat gyűjteni a...

River Predator, Red Shot, Pression – jigfejek kedvező árfekvésben!
Megjelent: 2023. január 22. | Forrás: Őze Dániel | Írások

River Predator, Red Shot, Pression – jigfejek kedvező árfekvésben! 4, 1, 2/0…? A jigfejek útvesztőjében nem nehéz elakadni, mikor azok méretezéséről van szó. Sőt, egy másik oldalról megközelítve a dolgot, látatlanul milyen és mekkora jig fejet válasszunk a plasztikcsalinkhoz? Jelen kérdések mentén jött létre ezen cikk, melyben bemutatásra kerülnek a legújabb Kamasaki jigek, azok méreteivel párhuzamosan, kiegészítve 1-2 plasztikos...

Legyünk zöldebbek!
Megjelent: 2023. január 14. | Forrás: Ország Bálint | Írások

Bemutatom a WIZARD GO GREEN twisterfejeket A modern emberiség egyik legnagyobb kihívása lesz a közeljövőben a természetes élővilág megóvása. Szerencsére sokan felismerik ennek fontosságát és egyre környzettudatosabban élnek: szelektíven gyűjtik a hulladékot, csomagolásmentes boltban vásárolnak, tömegközlekedést használnak és még sorolhatnám. Nekünk horgászoknak különösen fontos ez a téma, hiszen kedvenceink, a halak is veszélynek vannak kitéve, így...

Pontyok éjszaka az esőben
Megjelent: 2023. január 07. | Forrás: Energo Team | Írások

Kevés olyan elvetemült horgász van, aki a téli hónapok során is az éjszakákat választja a halfogáshoz optimális időpontnak, hiszen a hideg, nyirkos, csapadékos időben vannak azért kellemesebb helyek is a vízpartnál. A fanatizmus azonban nagy úr, illetve sokaknak csak a munkaidő végeztével jut ideje hódolni a horgászat jelentette szenvedélynek, ami bizony az őszi óraátállítást követően már jó eséllyel a naplemente utáni időszakot jelenti. Közülük is...

Pickerrel a kikötőben
Megjelent: 2022. december 24. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

A téli rövid nappalok miatt, a horgászatra szánt időt még jobban kell kihasználni, ezért mindig az autómban van a felszerelés, bekevert etetőanyag, csali. Bármikor bedobhatok néhány órára. Ilyenkor az etetőanyag a hidegben akár egész héten használható marad, a csali is jól bírja. Ezekhez a horgászatokhoz olyan botot kerestem, amely sokoldalúan használható, ki se kell venni a csomagtartóból, hogy másikra cseréljem egy-egy pecához. Gyakran horgászom a...