SZEZON UTÁN, DE SZEZON ELŐTT!
Megjelent: 2017. január 21. | Forrás: EnergoTeam | Írások

Templomi csöndben, éjjeli ködben aszkéta-ágat zörrent a szél, valahol messze, csillag szemekre, szürke ködfátylat borít a Tél – írta Wass Albert. Sajnos leghidegebb évszakunk sok jóval nem kecsegtet a feeder botos horgászat szempontjából, pláne ha olyan hideg van, mint az elmúlt hetekben szinte folyamatosan. Vizeink döntő többsége befagyott, célhalaink is a jól megérdemelt pihenőjüket töltik. Azonban ezt az időszakot is eltölthetjük tartalmasan, és azon túl, hogy horgászvideókat nézünk újra és újra, vagy a szaksajtó hasábjait olvassuk, előkészíthetjük akár felszerelésünket is a következő horgászszezonra.

Esetünkben ez sok, 100-nál is több előke megkötését, illetve botjaink felszerelését jelenti 2017 első horgászataira, versenyeire. Két, sokak által kedvelt szerelék elkészítésében szeretnénk most segítséget nyújtani, melyekkel sikeres lehet mindenki, már a hidegvízi horgászatai során is. Mindkét végszerelék elsősorban a ponty horgászata során hatékony, ugyanakkor a keszegek és kárászok is sikerrel becsaphatóak segítségével. Mi más is lehetne az egyik, mint egy klasszikus method szerelék. Sokan sokszor leírták már, hogy mi a „módszer" sikerének kulcsa, így ettől most eltekintenénk. A bemutatott szereléknek, illetve elsősorban a CarpHunter Method Feeder kosárnak a különlegessége, hogy kétféleképpen is használható. Alapvetően a kosár fix, azaz a forgó beleszorul a kosárba elősegítve ezzel az akasztást, viszont a fárasztás során ki tud csúszni a szilikonhüvelyből, így máris csúszóként viselkedik.

Egy finom, methodos szerelék elkészítéséhez mindössze ennyi eszközre van szükségünk.

Vannak azonban sokan, közöttünk is, akik nem kedvelik az efféle megoldást, ezért bemutatunk egy másik lehetőséget is, amellyel a kosár szintén remekül használható. Egészen minimális a különbség, mindössze egy gumigolyót iktatunk a szerelékbe, amit ha ráhúzunk a forgóra, akkor pillanatokon belül egy hagyományos csúszó megoldást kapunk.

A kora tavaszi methodos pecák során érdemes a végletekig finomítani végszerelékünket, könnyű kosarakat, vékony, monofil horogelőkét, pici és könnyű horgokat hozzá pedig élő csalit, puha, horogra tűzhető csalikat, esetleg csali imitációkat használni.

Elsőször a forgó eltávolítása után, fűzzük át főzsinórunkat a kosáron! Az utolsó lépésben fűzzük át előkénket a forgóba!
Ezt követően az előke rögzítéséhez kössük meg a forgót! Egy aprócska gumigolyó csúszóvá teszi szerelékünket.

A mono leader ellenáll a nagy dobásoknál keletkező erőhatásnak, ugyanakkor a lehető legmesszebb repíti a végszereléket.

Eredményesek lehetünk… …különböző szilikon csali imitációkkal…

…, illetve puha, horogra tűzhető csalikkal is.

A másik szerelék lelke egy távdobó bordás kosár, amellyel hatalmas távolságok érhetők el és elsősorban a nagyhalas feeder horgászok kedvelt eszköze. Számtalan intenzíven telepített tóban foghatunk kapitális egyedek már az év első harmadában is, így sokak kedvence lehet a következő összeállítás.

A távdobó bordás kosaras szerelékhez mindenképpen fonott horogelőkét és az előzőekben bemutatottól nagyobb és erősebb horgokat szoktunk használni. Megkönnyítheti dolgunkat, ha csalitüskét is alkalmazunk, hiszen ennek az apró, de annál hasznosabb eszköznek köszönhetően sokkal gyorsabb és egyszerűbb a csalizás. Keményebb csalikat, minibojlikat, pici pop-up pelleteket érdemes ehhez a módszerhez használni.

Ehhez a szerelékhez sem szükséges túlzottan sok elem.

Fűzzük át a kosáron főzsinórunkat! Érdemes gyorskapcsot használni!
Természetesen a gumigolyó itt sem maradhat ki! 0,10-es fonott előkével már nincsen megfoghatatlan méretű hal.

Bármennyire is népszerű a csalitüske, nagyon sok sporttárs említette nekünk, hogy mennyire nehézkesen tudják csak megkötni ezt az apró kiegészítőt. Nos, az ő helyzetüket nagyban megkönnyíti az, hogy már kapható előkötött formában is fonott horogelőkére csalitüskével szerelt horog!

Csalitüske és csomómentes kötés, csak semmi sallang! Egy apró segédeszköz segítségével fűzzük fel a gumihüvelyt az előkénkre!

Villámgyors előkecserét tesz lehetővé ez a megoldás.

Íme, a kész végszerelék!

Reméljük, hogy sokan sikerrel fogják alkalmazni a következő szezonban is ezeket a szerelékeket, nekünk már bizonyítottak!

Szép fogásokban gazdag új esztendőt kívánunk minden horgásztársunknak!

Forrás: EnergoTeam

Fotók: Lukácsi Béla

CARP HUNTER FLAT METHOD KOSÁR 2 DB/CSOMAG
1 100 Ft
EXCALIBUR BREAM MAGGOT HOROG 10DB/CSOMAG
550 Ft
CARP HUNTER METHOD FEEDER KOSÁR TÖLTŐ FORMA
340 Ft
BLACK FIGHTER METHOD KÖTÖTT HOROG CSALITÜSKÉVEL 7-10MM
990 Ft
Csalizási lehetőségek kapástalan időkre
Megjelent: 2022. május 14. | Forrás: Kubuk Dániel | Írások

Bizonyára sokan kerültetek már olyan helyzetbe, amikor a jól bevált, megszokott csalikombinációk eredménytelennek bizonyultak. Akár a legjobb minőségű, leginkább favorizált golyók sem hozzák a hozzájuk fűzött reményeket. Gyönyörű időben indult a horgászat! Ám hamarosan drámai változás állt be! Eső és napsütés váltotta egymást, folyamatosan változó széliránnyal. Természetesen sok tényezője lehet eme jelenségnek és időnként...

„Nagydévéres” feederezés
Megjelent: 2022. május 11. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

A nagyhalas pontyhorgászatra berendezkedett tavak között jónéhány olyat találunk, ahol a pontyok mellett, élvezve a sporthorgászat védelmét, szép dévér állomány alakult ki. Ezeken a vizeken érdemes a nagyobb dévérekre céltudatosan horgászni. Magam is a pontyok kedvéért jártam kezdetben egy közeli horgásztóra, hiszen szép 6-12 kg közöttieket sikerült partra segítenem egy-egy fotó erejéig. Azonban a pellet csalikat gyakran húzták el szép...

A nagy jig választó
Megjelent: 2022. május 07. | Forrás: Lukácsi Béla | Írások

A pergetésben az egyik leg olcsóbb, ez mellett pedig nagyon hatékony módszer a plasztik csalis pergetés. Itt egy plasztik csaliból, és ahozzávaló horogból álló szereléket kell összeállítanunk. Ez látszólag egyszerű, de van számos apró dolog, ami elsőre nem is annyira egyértelmű. Nagyon sokszor kérdezik, hogy mekkora méret kell egy adott plasztikhoz. Egyrészt a súly kérdése ami meghatározó, ezt elsősorban a víz mélysége, és esetleg az hogy...

Ne féljünk a nagy csaliktól, hisz elindult a csuka szezon!
Megjelent: 2022. május 04. | Forrás: Szebenyi Péter | Írások

A halbő téli időszak után kicsit félve vártam a tavaszt. Félre ne értse senki! Gyönyörű évszaknak tartom. A március, április és a május is az újjászületésről szól, kibújnak a virágok, csicseregnek a madarak. Viszont még mielőtt elolvadnék ettől be kell valljam ez az az időszak amikor a legkevésbé aktívan végezhetem kedvenc szabadidős elfoglaltságomat, a pergetést. Tilalmak egymás után hosszú átfedéssel kötik meg a kezem, így nagy izgatottsággal...

A pergető tilalom utáni első apróságok
Megjelent: 2022. április 30. | Forrás: Ország Bálint | Írások

Az idei süllőző szezon sajnos nem úgy alakult, ahogy terveztem. A csapadékszegény időjárás és a kemény fagyok miatt a kedvenc helyeim télen teljesen üresek voltak a korábbi évekhez képest. Közeledett a márciusban kezdődő tilalmi időszak és aggódtam, hogy süllők nélkül maradok. Februárban azonban melegedés érkezett, ami meghozta a kapókedvet, viszont ennek ellenére nem voltam benne biztos, hogy elcsípek egy jó halat. Hogy sikerrel jártam-e, az kiderül a...

Ghost: UL pergetés japán fűszerezéssel
Megjelent: 2022. április 27. | Forrás: Őze Dániel | Írások

A 2022-es év eleji felhozatalból nem maradhattak el a pergető újdonságok sem, melynél a WFT – World Fishing Tackle idén nagyot lépett előre és igazán prémium pergető bot szortimenttel jelentkezett. Igazi kemény és gyors XX-Fast süllős pálcák is érkeztek (Ghost Shad), viszont az egész szortimentből számomra a Penzill Ghost UL változata volt a legérdekesebb, így ez kerül jelen cikkben bemutatásra. A pergetésnek mára rendkívül szerteágazó és...