Salmo Thrill, a balinok réme
Megjelent: 2007. július 27. | Forrás: EnergoTeam | Írások

A balin a közép-európai térségben terjedt el leginkább, ezért nem csoda, hogy horgászatában is az itt elterülő országok alkottak maradandót. Köztudott, hogy a balinólmos-műlegyes horgászat egy szegedi sporttársunk „újítása", igazi magyar módszer. Később a wobbleres balinhorgászat is komoly tábort toborozott magának - különösen folyóvizeinkben.

A lengyel Salmo cég most e két módszer mellé hozott létre egy speciálisan balinra szánt műcsalit, a Thrill-t. A bemutatáson túl érdemes körbejárni, milyen körülmények között, hogyan használhatjuk ki az előnyeit.

Külalak

Nem véletlen, hogy a Thrill a balin legfontosabb táplálékának, a szélhajtó küsznek a pontos mása. A hasonlóság elképesztő, a wobbler megszólalásig hasonlít az eredeti halacskára. Kapható többféle színárnyalatban, van belőle feketés, kicsit kékesebb, vagy zöldebb hátú is, de alapvetően mindegyik „sneci". Már első kézbevételkor érezni, hogy egy hasonló, átlagos wobblerhez képest komoly súlya van, s szembeötlő a 90 fokban lefelé álló terelőlemez is. Már a parton elméletben is lekövethető, hogy ez a terelőlemez-állás nem fogja bevontatáskor sem süllyeszteni, sem emelni a Thrill-t. Szerepe a vibráció létrehozásában, a halszerű mozgás generálásában merül ki. A 7 centis testen 2 darab 5-ös mérető drilling található.

Miért jó?

Míg egy hasonló hosszúságú (7 cm) Salmo Minnow csupán 6 g, a Thrill nem kevesebb, mint 14! A differencia dobástávolságban már óriási. Ez a súly már igen hosszú dobásokra is alkalmas, ami a legfőbb előnye egy hagyományos, balinnak szánt felszíni műcsalival szemben. A balin köztudottan rafinált ragadozó, a rendszeresen pergetett vizeken nem engedi maga közelébe a horgászt, vagy ha mégis, csak rabol, de a gyanús műcsalira nem vág rá. Gyakran épp elég, ha a jobbára a felszínen monitorozó balin észleli a bottal hadonászó (dobó) ember sziluettjét, hogy a „gyanakvási mutatója" a küszöbérték fölé kússzon, s kellő távolságtartással fogadjon minden műcsalit. A Thrill egyébként ezért is profi, mert a küszre külalakban maximálisan hasonlító csali.

Bár akkora dobások nem érhetők el vele, mint egy balinólommal, de vele szemben számos egyéb előnnyel bír. Talán a legfontosabb, hogy nem csobban olyan drasztikusan a vízbe, mint egy ólom. Szintén utalni kell az ismert balinos pályákra, ahol a jellegzetes balinólmos csobbanás eleinte vonzotta a halat, majd épp az ellenkező hatást váltotta ki. Ahol már sok-sok balin elesett, a hal megtanulja, hogy a csobbanás, és rávágás után kellemetlen dolgok következnek, ezért már az éles csobbanás is riasztani fogja egy idő után. (Jellemző a túlhorgászott helyekre, hogy az első dobásokból még akad 1-1 hal, de azt követően ignorálják a műcsalit és rá sem hederítenek.) A Thrill sokkal kisebb zajjal ér vizet, a figyelemfelkeltésre még tökéletes, de nem természetellenes a becsapódás.

Összefoglalva elmondható, hogy a Thrill egyesíti a balinólom és a hagyományos wobbler előnyeit. Viszonylag nagy dobótávolság érhető el vele, de nem csavarja a zsinórt, mint az excentrikus balinólom. Ráadásul érvényesül a wobblerek egyik hatalmas előnye, az igazi csalihoz megtévesztésig hasonló színezés, hisz a Thrill gyönyörűen áll a vízben, tehát az oldala, a mintázata mindig jól látható a ragadozók számára.

Horgászat

A Salmo cég honlapja kiemeli, hogy a komoly súly ellenére igazi felszíni csalit kívánt létrehozni. Azt javasolják, hogy a beesést követően haladéktalanul indítsuk el a bevontatást, hogy a balinok által leginkább kedvelt fölső 30-50 centiben jöjjön el a műcsali. Azonos bevontatási sebesség mellett sokat számít, hogy a botot magasan, vagy a spiccet a vízfelszínhez közel tartjuk. Egészen magas bottal gyorsan behúzva szinte borzolja a felszínt, míg kissé lejjebb engedve a nyelet valamivel mélyebben vezetve is nagy sebességgel abszolválható a visszatekerés. Kifejezetten a gyors orsók javasoltak, akár a 6,0:1 áttételnél nagyobbak is alkalmazhatók.

Ennek ellenére saját tapasztalatból állítom, hogy a beesést követően várva néhány ütemet, azaz mélyebbről indítva a bevontatást is rendkívül fogós. A balin időnként mélyebben is bandázik – hűvös, téli vizeken kifejezetten ez a helyzet - , s ilyenkor is számíthatunk a Thrill-re, hisz hagyva süllyedni, akár a fenékről is indulhat a horgászat, s a mélyen járó ragadozót is alaposan átveri. Eddig a balinokon kívül néhány termetesebb jászt is fogtam vele. Csukára és harcsára valószínűleg lassabb wobbler a megfelelő, süllőre pedig, a nagyobb frekvencia. Ez egy tipikusan balinos „fegyver"!

A Thrill nem fogja kiváltani sem a balinólmot, sem a pillekönnyű, de nagyobb frekvenciával verető hagyományos, apró wobblereket. Ezek mellé zárkózik fel egy rendkívül hatékony alternatívaként. Ráadásul ez egy olyan lehetőség, mellyel még csak most ismerkednek a halak, így az újdonság erejével hathat. Igaz, a nyár eleji első szállítmányt egy hét alatt „lefosztották" a kiskereskedők, a kereslet folyamatos és élénk, ami egyrészt azt mutatja, hogy fogós a műcsali, másrészt pedig, hogy kezd foszladozni az ismeretlenség homálya.

Ibite újdonságok az éjszakai horgászatokhoz
Megjelent: 2023. március 25. | Forrás: Raffer Kristóf | Írások

Azoknak a horgászoknak, akik hozzám hasonlóan kedvelik az éjszakai horgászatokat, biztos vagyok benne, hogy nem kell már bemutatni az Ibite termékcsaládot, hiszen legyen szó, akár feederezésről vagy úszózásról, ezek a világítós kapásjelzők bizony nagy segítségünkre vannak. Feederes és úszós újdonságok egy kupacban. Mivel én az esetek döntő többségében feederezek, ezért számomra a spicc jelző ledek jelentenek kiváló alternatívát, ha...

Methodos felkészülés
Megjelent: 2023. március 18. | Forrás: Szarka László | Írások

Alig néhány éve annak, hogy a method feeder országos bajnokság döntőjén, amelyet akkoriban még csak kétfordulós versenyként rendeztek meg, gyakorlatilag mindenki részt vehetett, aki benevezett az eseményre. Ehhez képest az idei, immár hetedik method bajnokság esetében már az is kisebb fegyvertény, ha valaki a százhúsz fős középdöntőbe kvalifikálja magát, az meg különösen, amikor valaki ezen az akadályon is túljutva, majd részt vehet a negyvenfős bajnoki...

A végső teszt – januári pontyok az RSD-ből
Megjelent: 2023. március 11. | Forrás: Szabó Bence | Írások

Az idei, szokatlanul enyhe január lehetőséget adott arra, hogy szinte minden héten, illetve hétvégén horgásszunk, gyakoroljunk, valamint igen szélsőséges körülmények között is bevessük a napokon belül forgalomba kerülő, 2023-as Benzár újdonságokat. Ennek megfelelően igyekeztünk sokféle vízre ellátogatni és olyan hideg vízi információkra szert tenni, amelyeket a közelgő horgászkiállítások alkalmával meg tudunk osztani majd az érdeklődőkkel. A...

Tavaszi methodozás Törökbálinton
Megjelent: 2023. március 04. | Forrás: Raffer Kristóf | Írások

Végre megérkezett a várva várt tavasz, éppen ezért nem tétlenkedtem sokat, megragadtam az alkalmat és a szép napsütéses időben az első utam a vízpartra vezetett. A kedvenc horgászvizemre látogattam el, ami nem más, mint a Törökbálinti Horgászpark, amit azért is kedvelek, mert itt kis túlzással bármilyen halra lehet eredményesen horgászni. Egy egész napos horgászatra elegendő csalogatóanyagok. Amikor tavasszal kifejezetten ponty a célhal a...

Csapatban könnyebb
Megjelent: 2023. február 25. | Forrás: Szarka László | Írások

A magyar versenyhorgászat nemzetközileg is kiemelkedően magas színvonala nem csak a világversenyeken szerzett, és évről-évre gyarapodó érmeink számában érhető tetten, hanem a hazai bajnokságok hihetetlen erősségében is. Ez olyannyira igaz, hogy több szakágban már a középdöntőbe kerülés is komoly fegyvertény. Hát még az onnan való továbbjutás, amit többnyire csak olyan kiélezett küzdelemben lehet kivívni, mint amilyent a XII. Feeder Bajnokság desedai...

Horgásszunk gyorsan és egyszerűen!
Megjelent: 2023. február 13. | Forrás: Raffer Kristóf | Írások

Biztos nem vagyok egyedül, azzal kapcsolatban, hogy bizony még télen is rendszeresen járok a vízpartra és nem teszem el a feeder botjaimat pihenni, hanem igyekszem ilyenkor is a békés halakat megfogni, annak ellenére, hogy a tél már nem a legbiztosabb évszak, ha ezeknek a halaknak a horgászatáról van szó. Sokaknak ismerős lehet ez a kép, hiszen egy közkedvelt tavon horgásztam, ami nem volt más, mint a Palotavárosi-Felső tó. Télen törekszem arra és...