Vertikálisan – Salmo Chubby Darter
Megjelent: 2017. február 15. | Forrás: Nagy Levente | Írások

Egy megszállott horgász télen sem adja fel! A hideg ellenére is kimegy valamely közeli horgászvízre, kialakít néhány léket, beetet, majd egy kis szerencsével fog néhány keszeget és elégedett mosollyal hazamegy, ilyen a profi, hibátlan forgatókönyv.

Ezek a finomszerelékes horgászok, az úszós a feeder technika, kedvelői. De mit tesznek a pergetőhorgászok, akik a pergetés megszállottjai? Legtöbben otthon maradnak és türelmetlenül várják a jég elolvadását, a tavasz beköszöntét, az első lehetőséget…

Előre bocsátom, nem vagyok kizárólag pergetőhorgász, habár voltak évek, amikor szinte csak ennek a módszernek éltem, télen-nyáron pergettem! Igen télen is… habár a lehetőségek korlátok közé szorulnak, de mindig megtaláltam azt a módszert, azt a horgászvizet, ami kínált némi lehetőséget a halfogásra, a lékből történő vertikális pergetésre. Volt, hogy összejött, volt, hogy semmit sem fogtam, de minden télen néhány alkalommal próbálkoztam.

Az idei télen sem volt ez másként… Ezen a télen is sikerült néhány nagyszerű, élményben gazdag órát a jég hátán eltöltenem. Fogtam csukát, fogtam sügért, de még pisztrángot is, igaz nem nagyokat, de ebben az időben, főleg az idei télen ez is reményen felüli.

Lékből, pergetve…

A modern technika lehetővé teszi, hogy betekintsünk, mi történik a víz alatt. Ezt bizony elkapta és úgy tűnik, hogy elnyerte a tetszését!

De hogyan fogtam ezeket a halakat, milyen módszerrel, milyen csalival? Egyszerűen, lékből pergettem! A csali nem más, mint a SALMO cég egyik a vertikális pergetésre kifejlesztett nagyszerű modellje a SALMO CHUBBY DARTER. Ez a wobbler többféle méretben és színben kapható, így az összes ragadozónak megtalálhatjuk a megfelelő méretet és színt. A kisebb 3,5 centis modellel a sügért, a pisztrángot, míg a nagyobb mérettel a csukát célozhatjuk meg.

Téli kedvenc, SALMO CHUBBY DARTER.

Többféle ragadozót fogtam már vele. Például pisztrángot.

Csukát.

Sügért.

Maga a technika roppant egyszerű, egy gyakorlottabb pergetőhorgász másodpercek alatt ráérez, és egy teljesen kezdőnek sem kellenek órák a tanulásra. A műcsalit a bot fel-le emelésével, hol felfele vezetjük, hol meg lassan leengedve, hagyjuk süllyedni, a többi "melót" maga a műcsali elvégzi.

A tapasztalat azt mondja, ha "jó helyre fúrunk" a kapás szinte azonnal érkezik, ha eltelik néhány perc és mégsem, akkor tovább kell állni egy újabb helyre fúrni léket és ott is próbálkozni.

Többféle méretben és színben kapható, így minden ragadózónak megtaláljuk a megfelelőt.

Ha sügéres vízen horgászunk, akkor egy kis szerencsével ráfúrhatunk egy nagyobb rajra is, és egyetlen lékből akár több halat is foghatunk.

Van, hogy egymás után több halat fogunk, majd hirtelen csend a kapások megszűnnek, ilyenkor azt hisszük a halak odébb álltak… igen, van, hogy ez történik, de a tapasztaltak szerint legtöbbször csupán a műcsalit „kiismerik", ilyenkor jó ha van egy más színünk, amivel lecseréljük.

0,12 es fonottnál vastagabbat ennél a módszernél sosem használok. Néhány apróság, amire még szükségünk lehet ebben a műfajban.

A módszer tehát egyszerű, a felszerelést mindenki maga kedve és lehetősége szerint állítja össze, de ha egy könnyebb, kis dobósúlyú pálcával dolgozunk, és ehhez igazítjuk a felszerelés többi részét is, egy esetleges kapás, fárasztás nagyobb élményt tud nyújtani.

WIZARD SKILL…

…télen is jó szolgálatot tesz.

Ez a technika, módszer természetesen nem csak télen, lékből űzhető, eredményes csónakból is… ez a vertikális pergetés, mely télen a legnagyobb hidegben is nyújthat sikerélményt. Ajánlom mindenkinek, próbáljátok ki!

Forrás: Nagy Levente (ERDÉLYI HORGÁSZ)

ÉRFOGÓ CSIPESZ 25CM, EGYENES
2 790 Ft
WIZARD GRIZZLY KULCSKARIKA PEREMEZETT NICKEL
290 Ft
BLACK FIGHTER PREDATEK KARIKA
490 Ft
SALMO CHUBBY DARTER
2 990 Ft
Feeder horgászat: Gilisztával nagy dévérekre
Megjelent: 2022. július 06. | Forrás: Szarka László | Írások

A megrögzött feederes versenyhorgászok a hétköznapokon is igyekeznek ugyanúgy öt órát horgászni, mint a versenyeken, miközben betartják az előírt limiteket, kötik fel a szabályoknak megfelelő szerelékeket, és egyebekben is törekszenek a versenyszerű körülmények megteremtésére. Ám van valami, amit még a legnagyobb igyekezet ellenére sem lehet tökéletesen imitálni a hétköznapi vagy éppen hobbi horgászatok során. Ez a valami pedig az az adrenalinnal...

A Wizard Edge már első alkalommal bizonyít
Megjelent: 2022. július 02. | Forrás: Szebenyi Péter | Írások

A tavasz első napjainak egyikén vehettem kezembe először az új Wizard pergető orsót mely a Wizard Edge nevet kapta. Vártam már ezt a percet , így nem teketóriáztam sokat. Irány a vízpart. Ez az 5000-es méret már tekintélyt parancsoló. A japán tervezésnek köszönhetően a könnyed futást a 4+1 csapágy garantálja, a letapadásmentes első mikrofék pedig nem fog cserben hagyni még a mínuszokban sem. Három méretben került forgalomba....

Feeder horgászat: Minden horgásznap más
Megjelent: 2022. június 27. | Forrás: Szarka László | Írások

A két energós method feederes horgász, Raffer Kristóf és Szabó Bence szeretik a kihívásokat, legyen szó akár a télvíz idei horgászatokról is, ezért nem okozott túl nagy meglepetést, amikor kiderült, hogy a legutóbbi, forgatással is egybekötött közös horgászatunkat egy csak hírből ismert vízre szervezték, mégpedig kétnaposra. S milyen jól tették. Leginkább azért, mert a Baja határában található Tíztó bojlis taván úgy beleszaladtak a kihívásba,...

Belvárosi balinok
Megjelent: 2022. június 18. | Forrás: Ország Bálint | Írások

Május elsejével számomra új időszak kezdődik a pergető horgászatban, ugyanis jó pár ragadozó halfaj újra foghatóvá válik, illetve a nyári vízálláshoz közelítve és a vízhőfok növekedésével a szegedi Tisza szakaszt valósággal elöntik az íváshoz készülő keszegek. Nászuk nem zavartalan, ugyanis a hazai vizek leggyorsabb ragadozói követik őket, én pedig ilyenkor minden szabadidőmet arra szánom, hogy megpróbáljam becsapni a belvárosi balinokat… A...

A feltolós kapás bűvöletében
Megjelent: 2022. június 15. | Forrás: Szarka László | Írások

Miért éppen matchbottal? - tettem fel a nagyon is kézen-fekvő kérdést Frankó Zoltánnak, az Energofish Feeder Team versenyzőjének, amikor kora tavaszi dévérezésre hívott a Szeged közeli Frici tóra. Mert imádom a feltolós dévérkapás látványát, a többit meg majd a helyszínen. - szólt a rövid válasz. Előrebocsátom, a dévérek mintha nem értesültek volna a dologról, mert csak az úszó óvatos húzogatásával jelezték a kapásokat, ám egy nagylelkű és...

Tiszaparti pergetés: Rakparti villanások
Megjelent: 2022. június 08. | Forrás: Ország Bálint | Írások

Amíg gyermekkoromban a pergetéshez használt műcsali kizárólag villantó volt, manapság (főként a plasztikok miatt) nagyon a háttérbe szorultak a dobozomban. Viszont a Tisza áradása olyan szituációkat teremtett, amikor érdemes volt elővenni a vasakat. A sekély, éppen elöntött rakparti füves területen jól jött a villogás… Az áprilisi szeszélyes időjárás szerencsére sok esőt is hozott, így a Tisza vízszintje is emelkedni kezdett. A hónap végére...